Lov om EPJ vedtaget

NYHED: Et enigt Folketing stemte tirsdag for loven om EPJ. Fremover får læger fuld adgang, mens andet sundhedspersonale kun kan læse om det aktuelle behandlingsforløb.
Maria Dalby

Selvom vores forslag ikke blev vedtaget, så mener vi alligevel, at lovforslaget giver en fornuftig ordning for sundhedspersonalet brug af EPJ, og derfor stemte vi for loven.

Per Clausen
Enhedslistens sundhedsordfører
Fakta

Loven om EPJ

En utraditionel procedure førte i dag til, at loven om EPJ blev tredjebehandlet og vedtaget af et enstemmigt Folketing. I januar blev lov 50 delt, og loven om EPJ blev udskilt i en tillægsbetænkning.

Loven bestemmer de ydre rammer for, hvem der kan få adgang til sundhedsoplysninger. Fremover kan alle sundhedspersoner søge om adgang i forbindelse med aktuel behandling. Men det er omvendt også blevet muligt for patienter at frabede sig adgang til visse oplysninger.

Kun læger og tandlæger, der er ansat på hospitalet, får adgang til de historiske oplysninger i EPJ. Dog er der enkelte forbehold for dette. Eksempelvis kan hospitalledelsen vælge at opgradere personale.


Kilde: Sundhedsministeriet
Fra Enhedslisten til DF stemte de politiske partier ja til EPJ tirsdag. Loven om den elektroniske patientjournal har ellers skabt voldsom debat både i det politiske og sundhedsfaglige miljø.

Men nu er der fundet et kompromis, som politikerne kan bakke op om, og som de tror, at de sundhedsfaglige organisationer også vil være tilfredse med.

"Vi er meget tilfredse med løsningen. Patientsikkerheden har været i højsæde for os. Derfor er vi tilfredse med, at det kun bliver det aktuelle behandlingsforløb, som sundhedspersonalet får adgang til," siger Birthe Skaarup, sundhedsordfører for DF.

Kun læger får fuld adgang
Oprindeligt var der lagt op til, at læger, jordmødre og sygeplejersker skulle have fuld adgang til EPJ. Men den gruppe er blevet begrænset til kun at omfatte læger og tandlæger ansat på sygehusene.

I stedet er det blevet muligt for alt sundhedspersonale, der er involveret i et behandlingsforløb, at se journalen for den aktuelle behandling. Det vil sige, at en social- og sundhedsassistent også vil kunne læse i EPJ, hvis de eksempelvis har ansvaret for en patients pleje.

Loven om EPJ udstikker de juridiske rammer for sundhedspersonalets mulighed for at indhente sundhedsoplysninger. Det vil sige, at de ydre rammer nu er på plads. Men persondataloven er stadig gældende, hvilket vil sige, at folk kun kan få adgang til oplysninger, hvis de har brug for dem.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024