Lymfekræft kan opstå i kølvandet på virus

Sandra Schwartz
Dokumentation
Lymfekræft sættes i forbindelse med virusinfektion
Det ansete medicinske tidsskrift New England Journal of Medicine offentliggør i denne uge en undersøgelse, der viser, at Hodgkins lymfom, en særlig form for lymfekræft, kan opstå i kølvandet på en infektion med et virus, der hedder Epstein-Barr virus.

Epstein-Barr virus er en velkendt årsag til kyssesyge (mononukleose). Man har i længere tid vidst, at kyssesyge forbigående følges af en periode med forhøjet risiko for at få Hodgkins lymfom. Det seneste årti har man også kendt til, at Epstein-Barr virus er tilstede i kræftcellerne hos mellem en tredjedel og halvdelen af alle patienter med Hodgkins lymfom. Den offentliggjorte undersøgelse knytter for første gang bånd mellem disse observationer.

Undersøgelsen, der har været ledet af forskere fra Afdeling for Epidemiologisk Forskning på Statens Serum Institut, fulgte en meget stor gruppe patienter, mistænkt for at have kyssesyge, hvoraf 38000 ved nærmere undersøgelse havde sygdommen og 24000 ikke havde sygdommen. Mens kyssesygepatienter havde en forøget risiko for Hodgkins lymfom op til 20 år efter kyssesyge, var der ingen forøget risiko for Hodgkins lymfom blandt dem, der kun havde symptomer på kyssesyge.

Forskergruppen dokumenterer endvidere, at Epstein-Barr virus kun var tilstede i kræftcellerne hos de personer, der udviklede Hodgkins lymfom i tilslutning til kyssesyge. Undersøgelsen giver hermed stærke holdepunkter for, at Epstein-Barr virus kan være en direkte medvirkende årsag til udvikling af Hodgkins lymfom.

Næsten alle mennesker bliver smittet med Epstein-Barr virus på et eller andet tidspunkt i deres liv, mens kun 125 personer om året får stillet diagnosen Hodgkin’s lymfom i Danmark. Infektion med Epstein-Barr virus leder derfor kun yderst sjældent til Hodgkins lymfom. Der skal med andre ord mere til end virusinfektionen, før en person udvikler Hodgkins lymfom. Undersøgelser er nu sat i værk for at afklare, hvorfor det en sjælden gang sker, og for at finde årsager til den halvdel af Hodgkins lymfomer, der tilsyneladende ikke skyldes Epstein-Barr virus.

Ud over forskerne fra Statens Serum Institut har undersøgelsen haft deltagelse af forskere fra Statens Institut for Folkesundhed, Kræftens Bekæmpelse, Århus Universitet og Karolinska Sjukhuset i Stockholm. Den er blevet støttet økonomisk af blandt andre Kræftens Bekæmpelse og de amerikanske sundhedsmyndigheder.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024