Miljøfaktorer i danskernes hverdag

Tina Møller
Dokumentation
Ny publikation: Miljøfaktorer i danskernes hverdag – med særligt fokus på boligmiljø. Resultater fra undersøgelse af danskernes sundhed og sygelighed i 2000.

Danskerne og miljøet:
Størst bekymring for mad og drikkevand Miljø er andet end de store haves tilstand og udslip af CO2 i atmos-færen. Det er også meget nære rammer om vores hverdag, som fx miljøet i og omkring vores bolig. Selvom mange har en opfattelse af, at de tilbringer den største del af dagens timer på deres arbejde, så viser en ny, stor undersøgelse om danskernes liv i og omkring boligen, at mere end halvdelen af voksne danskere tilbringer mindst 16 timer på et hverdagsdøgn i egen bolig. Så boligen spiller en stor rolle i vores liv.

Undersøgelsen, der er udarbejdet på Statens Institut for Folkesundhed i samarbejde med By og Byg, hedder ”Miljøfaktorer i danskernes hverdag – med særligt fokus på boligmiljø”. Rapporten er redigeret af afdelingslæge Lis Keiding. I rapporten er det første gang, at miljøet i og nær boligen er beskrevet bredt på grundlag af oplysninger fra et repræsentativt udsnit af voksne danskere.

Mad og drikkevand
Mange danskere oplever, at forhold i miljøet kan skade deres helbred. Vi er mest urolige for forureningen af maden og drikkevandet. Eksempelvis er 29,1% af den voksne befolkning meget urolige for, at forurening eller tilsætningsstoffer i maden eller forurenet drikkevand kan skade deres helbred. I denne sammenhæng er 21,7% meget urolige for, at bakterier som fx salmonella i maden kan skade deres helbred.

Passiv rygning
En af de miljøfaktorer, der har betydning for indeklimaet og kan give helbredsskader, er passiv rygning. Undersøgelsen viser, at indsatsen for at få folk til at nedsætte rygeforbruget, også slår igennem i boligen, for passiv rygning har været faldende. I 1994 boede 56,3% af alle voksne danskere i hjem, hvor der ryges. I 2000 var tallet faldet til 48%. Andelen af børn, der udsættes for passiv rygning i hjem-met var i 2000 ligeledes 48%.

Ser man alene på ikke-rygerne, udsættes i alt 14,4% dagligt for mindst en times passiv rygning i hjemmet. Inddrages passiv rygning på arbejdspladsen og andre steder, opholder i alt 34,0% af ikke-rygerne sig mindst en time dagligt i rum, hvor der ryges.

Støj- og lugtgener
I alt 28% af den voksne danske befolkning er i boligen generet af mindst én af en række miljøfaktorer i eller omkring boligen. Det svarer til 1,2 millioner danskere. De mest udbredte gener er relateret til støj, lugt og temperaturforhold. Trafik i nærheden af bo-ligen ser ud til at spille en stor rolle for danskerne. I alt 11,4% oplever lugtgener, og 6,2% oplever støjgener fra trafik. Udluftning i boligen er vigtig for indeklimaet, men ca. 5% af befolkningen oplever støj eller luftforurening udefra som en barriere for at kunne lufte ud i boligen.

Om den omfattende viden, som undersøgelsen har bidraget med, udtaler Lis Keiding: ”Mange, der arbejder med miljø og sundhed, kan få gavn af at slå op i rapporten og se, hvordan en række dagligdags miljøforhold er for danskerne, og hvordan de oplever at være påvirket af dem. Det kan betyde noget for, hvordan forebyggelse og forskning inden for disse emner prioriteres.”

Den meget omfattende undersøgelse kommer i øvrigt vidt omkring. Der er oplysninger om alt lige fra rengøringsadfærd, kæledyr i boligen, fodkulde og træk, udluftningsmuligheder, tæpper i soveværelset og til brug af kemiske bekæmpelsesmidler i og omkring boligen.

Titel: Miljøfaktorer i danskernes hverdag – med særligt fokus på boligmiljø. Resultater fra undersøgelse af danskernes sundhed og sygelighed i 2000.

Redigeret af Lis Keiding. Statens Institut for Folkesundhed i samarbejde med By og Byg, Statens Byggeforskningsinstitut.

Rapporten kan købes for 240,- kr. ved henvendelse til Statens Institut for Folkesundhed, Svanemøllevej 25, 2100 København Ø. Tlf. 39 20 77 77 – Fax 39 20 80 10 – E-mail: [email protected]. Eller via instituttets hjemmeside: www.si-folkesundhed.dk.

Yderligere oplysninger kan fås på Statens Institut for Folkesundhed, Tlf. 39 20 77 77 – Fax 39 20 80 10 – E-mail: [email protected] eller hos seniorforsker Lars Gunnarsen, tlf.: 45 86 55 33 eller E-mail: [email protected]


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024