Ny behandling af svær allergisk astma hos voksne

Ny behandling af svær allergisk astma giver færre og mildere anfald, kortere indlæggelsestid og forbedret livskvalitet. Behandlingen er dog en bekostelig affære.
Kristian Lund Pedersen
Dokumentation
Nu er et nyt lægemiddel omalizumab med handelsnavnet Xolair® tilsyneladende på vej til behandling af voksne med svær, allergisk astma. Det griber ind i den allergiske reaktion og bygger på et nyt behandlingsprincip. Omalizumab skal sprøjtes ind under huden.

Omalizumab-behandling bliver dyr. Den vil formentlig komme til at koste ca. 70.000 kr./år. Selv anvendt udelukkende ved svær astma er det uafklaret, om omalizumab kan reducere de omkostninger, der er forbundet med indlæggelser, skadestuebesøg og produktionstab, så meget, at behandlingen bliver omkostningseffektiv.

Det konkluderer et nyt Tidligt Varsel fra Sundhedsstyrelsens Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering (CEMTV). Det fulde varsel, Anti-Immunglobulin E (omalizumab) til behandling af allergisk astma hos voksne, kan du læse via linket til højre.

Flere videnskabelige forsøg har dokumenteret, at behandling med omalizumab giver færre og mildere astmaanfald, kortere indlæggelsestid og forbedret livskvalitet. Der er observeret få bivirkninger, heraf dog muligvis enkelte alvorlige.

Mere end 5% af den voksne danske befolkning har astma, der helt eller delvist er betinget af allergi. Astma kan selv i mild grad influere på patientens livskvalitet og påvirke arbejdsevnen. Sygdommen behandles i dag først og fremmest forebyggende med inhalation af bl.a. steroider.

CEMTV producerer løbende Tidlige Varsler. Varslerne skal bidrage som beslutningsgrundlag i sundhedsvæsenets overvejelser om at indføre nye undersøgelser og behandlinger.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024