Ny poliovaccine fabrik indvies på Statens Serum Institut

Claus Iversen
Dokumentation
I sensommeren 1952 blev Danmark ramt af en polioepidemi, der gav 2.450 patienter blivende lammelser og medførte 262 dødsfald. Epidemien bevirkede at Danmark blev foregangsland i behandlingen af polio, og det blev samtidig startskuddet til, at Statens Serum Institut udviklede en dansk poliovaccine. I foråret 1955 var vaccinen klar, og Danmark kunne som det første land i Europa tilbyde vaccination, der snart udryddede sygdommen.

Statens Serum Institut har netop afsluttet opførelsen af en ny fabrik til fremstilling af inaktiveret poliovaccine (IPV). Vaccinen bliver den første i verden, der ikke indeholder animalske hjælpestoffer, og den nye vaccine vil blive anvendt i det danske børnevaccinationsprogram og i den internationale indsats for at udrydde polio.

Poliovaccine fremstilles ved at opdyrke en cellekultur som herefter inficeres med poliovirus. Disse formerer sig så indtil cellerne brister og virus kan høstes. Herefter renses virushøsten ved forskellige teknikker og koncentreres inden det vigtige trin hvor virus dræbes. Det sker ved en kemisk behandling med formalin. Herefter fremstilles selve vaccinen ved blanding af 3 forskellige typer af poliovirus og eventuelt tilblandes andre vacciner inden anvendelsen.

I den første del af processen, hvor cellekulturen vokser op anvendes traditionelt kalveserum som næringsmiddel for cellerne. Ofte anvendes også trypsin for at flytte cellerne under opformeringen. Tilstedeværelsen af disse ingredienser eller rester heraf er absolut uønskede i den færdige vaccine. Alle kilder til overførsel af smitte fra dyr til mennesker, også selvom sandsynligheden herfor er meget lille, udgør en potentiel risiko for den vaccinerede og det må derfor tilstræbes at undgå alt af animalsk eller human oprindelse i fremstillingsprocessen.

SSI har gennem årene ændret fremstillingsprocesserne for alle vacciner, hvor der tidligere blev anvendt animalsk materiale. IPV er den sidste af SSI’s vacciner og den første poliovaccine i verden, der er blevet befriet for animalske ingredienser.

Yderligere oplysninger:
Sektordirektør Pia Lading,
Statens Serum Institut
Tlf.: 3268 3565,


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024