Ny undersøgelse for kønssygdommen Mycoplasma genitalium på SSI

Tina Møller
Dokumentation
Siden 1. januar 2003 har Statens Serum Institut tilbudt en test til påvisning af Mycoplasma genitalium. M. genitalium er i medierne blevet omtalt som en ”ny kønssygdom”, men den har eksisteret lige så længe som klamydia. Det er imidlertid først inden for de sidste 10 år, at det har været muligt at påvise bakterien med den genteknologisk metode PCR (polymerase kædereaktion).

Der foreligger nu så sikre beviser på, at bakterien kan give sygdom, at Seruminstituttet har valgt at tilbyde testen også udenfor forskningsprojekter.

Infektion med M. genitalium giver symptomer, der ikke kan adskilles fra klamydia, dvs. udflåd fra urinrør og/eller skede samt svie og smerter ved vandladning. Ligesom ved klamydia kan man være inficeret uden at have symptomer.

Undersøgelse for M. genitalium bør kun foretages, hvis man tidligere har udelukket klamydia, eller hvis man undersøger for klamydia samtidig. For mænd er det bedste undersøgelsesmateriale de første 10-20 ml urin, som opsamles uden forudgående afvaskning.

Man bør ikke have ladt vandet de sidste 2-3 timer inden opsamlingen. For kvinder opnås den bedste undersøgelse, hvis urinprøven suppleres med en podning fra livmoderhalskanalen. Det gælder både for klamydia og M. genitalium, at undersøgelse af urin er bedre end den tidligere anvendte podning fra urinrøret.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024