Nye tal om behandling af barnløshed

Sandra Schwartz
Dokumentation
Nye tal fra Sundhedsstyrelsen nr. 14 2003

Sundhedsstyrelsens Sundhedsstatistik har udgivet nye tal om resultatet af fertilitetsbehandlingen i Danmark i årene 1994 til 2000.

Der er i perioden i alt påbegyndt 46.544 behandlinger af barnløshed og i ca. hver femte behandlingsforsøg - svarende til hver fjerde ægoplægning - endte behandlingen i en fødsel med et levende barn. I alt blev der født 11.323 børn, hvoraf 91 var dødfødte.

Blandt de fødte børn er der en øget andel af for tidlig fødte og børn med for lav fødselsvægt. Dette skyldes især at der er flere tvillinger. Desuden er flertallet af kvinderne, som føder børn efter IVF-behandling førstegangsfødende, som generelt føder børn med lavere fødselsvægt. Flere af kvinderne, som føder efter IVF-behandling, er også som helhed ældre end fødende i almindelighed.

Der opnås relativ færre graviditeter med oplægning af optøede æg fra en tidligere behandling, men når graviditeten er etableret, forløber den normalt, og de fødte børn synes lige så raske som efter oplægning af friske æg.

Set over hele perioden er spædbørnsdødeligheden blandt IVF-børnene større end blandt øvrige fødte (11 døde pr. 1000 levende fødte mod 5 pr. 1000 levende fødte). Sammenlignes det sidste år i perioden ligger spædbarnsdødeligheden blandt IVF-børnene dog på samme niveau som øvrige fødte.

Der er ikke fundet en øget hyppighed af misdannelser hos IVF-børnene i forhold til andre børn, men tallene er små, og der kan derfor ikke drages endelige konklusioner.

Opgørelsen er anden del af en større opgørelse om fertilitetsbehandling i Danmark i årene 1994 til 2000. Den første del udkom som ”Nye tal fra Sundhedsstyrelsen” nr. 1 2002.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024