Øget indsats mod slidgigt

NOTE: DF og regeringen afsætter flere penge til slidgigt. Indsatsen øges med 15 mio. kr. over tre år.
Maria Dalby
Fakta

Beskrivelse af de syv projekter:

Pengene er afsat til syv projekter ud af i alt 29 ansøgere. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har i samarbejde med Det Strategiske Forskningsråd og Sundhedsstyrelsen vurderet ansøgningernes forskningsfaglige kvalitet og relevans.

Fordelingen af midlerne sikrer, at forskningen fokuserer på de relevante områder som identificering af risikofaktorer og vurdering af effekten og virkningsmekanismer bag behandlingen af slidgigt. Samtidig sikrer fordelingen, at forskningen foregår i hele landet og på såvel sygehuse som forskningsinstitutioner.

De syv projekter, som har fået del i midlerne:

Professor, overlæge dr. med. Søren Overgaard, Odense Universitetshospital, Ortopædkirurgisk Afdeling O. Metal-metal hoftealloplastik (ASR (Articular Surface Replacement)) versus standard total hoftealloplastik. Et retrospektivt randomiseret studie.

Karin Helweg-Larsen, Statens Institut for Folkesundhed. Epidemiologisk vurdering af sygdomsbyrden af slidgigt i den danske befolkning.

Michael Kjær, Bispebjerg Hospital. Betydning af mekanisk ledbelastning for regulation af intraartikulære og synovialisrelaterede biomarkører for artrose: Interaktion med bindevævsomsætning, fysisk træning og inflammation.

Poul Frost, Århus Sygehus, Arbejdsmedicinsk Klinik. Kumuleret fysisk belastning i arbejdet og risiko for operationskrævende primær slidgigt i knæ og hofte.

Professor, dr. med., ph.d., forskningsleder Lars Arendt-Nielsen, Aalborg Universitet, Center for Sanse-Motorisk Interaktion, Institut for Sundhedsvidenskab og Teknologi. Smertesystemets sensibilisering hos patienter med artrose.

Steffen Jakobsen og Stig Sonne-Holm, Hvidovre Hospital, Ortopædkirurgisk Afdeling333. Biomekaniske årsager til hofteslidgigt hos unge patienter.

Overlæge, dr. med., ph.d. Morten Frisch, Statens Serum Institut, Afdeling f, Epidemiologisk Forskning. OSTREFA - Study on the influence of reproductive factors on osteoarthritis. An assessment based on national registers.


Kilde: Sundhedsministeriet
Fakta
Nu kommer der penge til forskning i slidgigt. Regeringen og DF afsætter 15 mio. kr. til øget indsats for forebyggelse og behandling af slidgigt over de næste tre år.

"Det er vældig positivt, at der kommer mere fokus på forskning. Slidgigt er en sygdom, der rammer mere end 220.000 danskere, derfor er det en meget stor sygdomsgruppe. Men vi ved ikke, hvorfor den opstår, eller hvorfor den udvikler sig," siger Lene Witte, der er direktør for Gigtforeningen.

Men selvom direktøren er glad for de ekstra penge, mener hun stadig, at der er et langt sejt træk, før Danmark får en tilfredsstillende viden om gigt og forebyggelse af sygdommen.

"Vi trænger til at få mere fokus på gigtforebyggelse. Eksempelvis har motion på recept vist, at gigtpatienterne får bedre bevægelighed og mindre smerter. Men det er der både i kommunerne og på landsplan alt for lidt fokus på."

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024