Ok at smide medicin ud

Ifølge lægemiddelstyrelsen er det ok at smide restmedicin ud, når patienter får udleveret en større mængde lægemidler, end der er behov for. Pakningsstørrelserne er ikke uhensigtsmæssige i forhold til dennes anvendelse. Det vurderer Lægemiddelstyrelsen.
Tina Møller
Dokumentation
Spørgsmål 126: "Ministeren bedes kommentere henvendelsen (pdf) fra Lone Koch, Augustenborg vedrørende procedure for medicinaftaler med apoteker"

Sundhedsministerens svar: I den omhandlede henvendelse fra Lone Koch henledes opmærksomheden på lægemidlers pakningsstørrelser og den restmedicin, der må kasseres, fordi patienter får udleveret en større mængde lægemidler, end der er behov for.

I henvendelsen henvises til muligheden for, at der i konkrete tilfælde på plejehjem udleveres 25 ampuller Stesolid (diazepam) injektionsvæske, 5mg/ml, til en patient, selvom patienten kun har behov for 1 ampul. Jeg skal til henvendelsen indledningsvis gøre opmærksom på, at salg af receptpligtige lægemidler fra apoteker kun kan ske til enkelt personer og ikke til plejehjem.

Desuden skal jeg gøre opmærksom på, at det alene er læger, der kan ordinere receptpligtig medicin. Hvis det lægges til grund, at der i henvendelsen er tale om et almindeligt plejehjem, er en beboer at betragte som en patient, der bliver behandlet i eget hjem. Ifølge § 12 i bekendtgørelse om mærkning m.m. af lægemidler skal indholdsmængden i lægemiddelpakninger afpasses efter det enkelte lægemiddels terapeutiske formål, dosering, holdbarhed og eventuelle afhængighedsskabende egenskaber.

Lægemiddelstyrelsen har oplyst, at Stesolid til injektionsbrug oftest er en kortvarig behandling. På plejehjem vil midlet i den konkrete lægemiddelform blive brugt til akutte krampetilstande (sjældent abstinenstilstande) evt. som supplement til morfika hos terminale patienter præget af uro og angst.

Patienterne vil blive behandlet af egen læge/vagtlæge, der medbringer medicinen, og der anvendes dermed kun den mængde, som er nødvendig. Lægemidlet anvendes primært i sygehussektoren, og uden for sygehussektoren primært i akutte situationer, dvs. af vagtlæger og lignende.

Lægemiddelstyrelsen vurderer, at pakningsstørrelsen ikke er uhensigtsmæssig i forhold til dennes anvendelse. Hvis Stesolid skal anvendes i en længere periode eller permanent, findes midlet både som tabletter og suppositorier i mindre pakningsstørrelser. Desuden findes der også Stesolid til opblanding til indsprøjtning 5 mg/ml (10 ampuller a 2 ml) eller til indførsel i endetarm.



Med venlig hilsen Lars Løkke Rasmussen / Paul Schüder

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024