Om adgang til lægehjælp efter sygesikringsloven

Tina Møller
Dokumentation

I medfør af § 6, stk. 2-4, i lov om offentlig sygesikring, jf. lovbekendtgørelse nr. 509 af 1. juli 1998, fastsættes efter forhandling med Sundhedsstyrelsen:

Kapitel 1

Gruppe 1-sikrede

Almen lægehjælp

§ 1. Personer, der har valgt sikringsform 1 (gruppe 1-sikrede), har ret til fri lægehjælp ved alment praktiserende læge i henhold til overenskomst, der er godkendt af indenrigs- og sundhedsministeren. Lægehjælp omfatter også forebyggende helbredsundersøgelser og lignende, for så vidt der foreligger overenskomst om vilkårene for lægens ydelser i sådanne tilfælde.

§ 2. Gruppe 1-sikrede skal i overensstemmelse med regler fastsat i overenskomst være tilmeldt en læge. Gruppe 1-sikrede bosat på øer, hvor der ikke er etableret lægepraksis, og sikrede, der af registreringsmæssige årsager ikke kan tilmeldes en læge, har dog adgang til at søge enhver læge, der har tilsluttet sig overenskomst.

Stk. 2. Gruppe 1-sikrede kan skifte læge ved henvendelse til kommunalbestyrelsen med virkning 14 dage efter, kommunalbestyrelsen har modtaget skriftlig anmodning herom. Valg af læge sker i overensstemmelse med de regler, der er fastsat i overenskomsten. Når der foreligger særlige omstændigheder, kan lægeskifte finde sted herudover efter overenskomstens regler.

Stk. 3. Personer, der ved tilflytning fra udlandet vælger sikringsform 1, og personer, der overflyttes til gruppe 1 fra anden sikringsgruppe, skal opfordres til at vælge læge i overensstemmelse med overenskomstens regler. Har den sikrede ikke valgt inden 8 dage, tildeler kommunalbestyrelsen den pågældende en læge.

§ 3. Lægehjælpen er kun vederlagsfri, når den er ydet af den valgte læge eller dennes stedfortræder.

Stk. 2. Fri lægehjælp kan dog i tilfælde af pludselig opstået eller forværret sygdom, ulykkestilfælde og lignende, ydes af anden læge, hvor den gruppe 1-sikrede opholder sig midlertidigt uden for den valgte læges praksisområde, eller hvor det er en anden person end den sikrede, der skaffer adgangen til læge.

§ 4. Hvis den sikredes helbredstilstand ikke forhindrer det, skal lægehjælpen finde sted i lægens konsultation og i konsultationstiden (træffetiden).

Stk. 2. Henvendelse om sygebesøg i hjemmet må så vidt muligt finde sted mandag-fredag inden kl. 9.

Stk. 3. Lægehjælp, som kræves på ugens 5 første hverdage uden for lægens sædvanlige konsultationstid (træffetid) samt på lørdage, søndage og helligdage, er sygesikringen uvedkommende og skal betales af den sikrede selv. Herfra undtages dog lægehjælp ved pludselig opstået eller forværret sygdom, ulykkestilfælde og lignende, der nødvendiggør øjeblikkelig behandling.

Speciallægehjælp

§ 5. Efter henvisning fra alment praktiserende læge har gruppe 1-sikrede ret til fri lægehjælp ved speciallæge, der har tilsluttet sig en af indenrigs- og sundhedsministeren godkendt overenskomst. Hjælpen ydes efter overenskomstens regler også for så vidt angår eventuelle begrænsninger i antallet af besøg, konsultationer eller behandlinger for sygesikringens regning.

§ 6. Ved behandling hos speciallæge, inden for hvis speciale der ikke findes godkendt overenskomst, yder sygesikringen tilskud med 4/5 af regningens beløb mod aflevering til kommunalbestyrelsen af specificeret og kvitteret regning. For gruppe 1-sikrede kræves henvisning fra alment praktiserende læge.

Stk. 2. Der kan dog højst ydes 80 kr. for den første konsultation og 30 kr. for hver efterfølgende konsultation i samme sygdomstilfælde. Inden for 12 på hinanden følgende måneder ydes højst 260 kr. til konsultationer i hvert speciale. For operation ydes refusion til første konsultation med et beløb på indtil 100 kr.

Kapitel 2

Gruppe 2-sikrede

Almen lægehjælp og speciallægehjælp

§ 7. Personer, der har valgt sikringsform 2 (gruppe 2-sikrede), har adgang til at søge enhver læge og kan uden henvisning fra alment praktiserende læge søge speciallægehjælp. Lægehjælpen ydes i øvrigt på samme vilkår og med de samme begrænsninger som lægehjælp til gruppe 1-sikrede.

Stk. 2. Gruppe 2-sikrede har ret til tilskud til delvis dækning af udgifter til lægehjælp, herunder speciallægehjælp, svarende til det beløb, som den offentlige sygesikring skulle have afholdt for tilsvarende lægehjælp til en gruppe 1-sikret. Indeholder speciallægeoverenskomsterne begrænsninger for konsultationer, gælder tilsvarende for gruppe 2-sikrede. Ved fortsat behandling herudover ydes refusion efter reglerne om lægehjælp i almen praksis.

Stk. 3. Gruppe 2-sikrede betaler direkte til lægen den del af honoraret, som ikke ydes af den offentlige sygesikring. Har lægen ikke tilsluttet sig overenskomst med den offentlige sygesikring, har den sikrede mod aflevering til kommunalbestyrelsen af specificeret og kvitteret regning ret til tilskud, jf. stk. 1. I intet tilfælde ydes mere end regningens beløb.

Kapitel 3

Fællesbestemmelser

§ 8. De sikrede skal ved henvendelse til alment praktiserende læge og til speciallæge forevise gyldigt sygesikringsbevis eller anden særlig legitimation.

§ 9. Sygesikringen yder ikke tilskud til lægens ydelser til sig selv, sin ægtefælle eller sine hjemmeværende børn, der ikke er selvstændigt sikrede.

§ 10. Personer, der har ret til sygesikringsydelser i medfør af reglerne i EF-forordning 1408/71 om anvendelse af de sociale sikringsordninger på arbejdstagere, selvstændige erhvervsdrivende og deres familiemedlemmer, der flytter inden for Fællesskabet, Nordisk Konvention om Social Sikring, eller aftale indgået mellem De Europæiske Fællesskaber, deres medlemsstater og et eller flere andre lande om forhold omfattet af den nævnte EF-forordning, har under ophold her i landet ret til lægehjælp på samme vilkår som gruppe 1-sikrede.

§ 11. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. april 2003.

Stk. 2. Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 645 af 11. september 1991 om adgang til lægehjælp efter sygesikringsloven.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet, den 18. marts 2003

Lars Løkke Rasmussen

/Steffen Egesborg Hansen


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024