Om beregning af forbrugerpriser på apoteksforbeholdte lægemidler samt ikke apoteksforbeholdte håndkøbslægemidler

Bekendtgørelsen en almindelig justering af apotekernes priser. Sådanne justeringer foretages forholdsvis hyppigt.
Tina Møller
Dokumentation

Bekendtgørelse om beregning af forbrugerpriser på
apoteksforbeholdte lægemidler samt ikke apoteksforbeholdte
håndkøbslægemidler m.v.

 

I medfør af § 12, stk. 2, § 44 og § 72, stk. 2, i lov om apoteksvirksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 657 af 28. juli 1995, som ændret senest ved lov nr. 493 af 7. juni 2001, fastsættes:

Kapitel 1

Farmaceutiske specialiteter m.v.

§ 1. Forbrugerprisen for farmaceutiske specialiteter består af den i § 2 omhandlede registerpris samt eventuelle gebyrer, jf. §§ 21, 22 og 23.

§ 2. Ved forhandling af lægemidler, bortset fra de i stk. 3-6 nævnte tilfælde, beregnes registerprisen ved til den efter lægemiddellovens § 22 eller efter regler udstedt i medfør heraf anmeldte indkøbspris (AIP) pr. pakning (ekskl. moms) at lægge 60,1 pct. af følgende beløb, jf. dog stk. 2:

1)    For AIP £ 30 kr.: 60 pct. af AIP + 1,80 kr.

2)    For 30 < AIP £ 60 kr.: 40 pct. af AIP + 7,80 kr.

3)    For 60

Stk. 2. Ministeren kan i konkrete tilfælde nedsætte registerprisen for lægemidler, der udleveres fra statens seruminstitutter, og for blodprodukter fra private producenter af tilsvarende art som Statens Seruminstituts blodprodukter.

Stk. 3. Ved forhandling af lægemidler til medicindepoter, til sygehusafdelinger og afdelinger på lignende institutioner og til plejehjem, hvor der leveres til et fælles lægemiddellager, beregnes registerprisen, bortset fra de i stk. 5 nævnte tilfælde, ved til den efter lægemiddellovens § 22 anmeldte indkøbspris (AIP) pr. pakning (ekskl. moms) at lægge følgende beløb, som beregnes på baggrund af institutionens samlede indkøb i det foregående kalenderår af avancebelagte lægemidler (OMS), bortset fra lægemidler omfattet af stk. 5, målt i apoteksindkøbspriser (AIP):

1)    For OMS £ 2 mio. kr.: 12,3 pct. af AIP.

2)    For 2 mio. kr.

       (13,4143 - (OMS/1.794.867 kr.)) pct. af AIP.

3)    For OMS ³ 9 mio. kr.: 8,4 pct. af AIP.

Stk. 4. Beløbet i stk. 3 dækker en daglig leverance til institutionens medicindepot eller et andet centralt sted på institutionen. For ydelser herudover aftales honorar mellem apoteket og institutionen, der sikrer apoteket inddækning for den supplerende ydelse.

Stk. 5. Ved forhandling til sygehusafdelinger og til afdelinger på tilsvarende institutioner af lægemidler, der udleveres fra statens seruminstitutter, og af blodprodukter fra private producenter af tilsvarende art som Statens Seruminstituts blodprodukter beregnes registerprisen ved til den efter lægemiddellovens § 22 anmeldte indkøbspris (AIP) pr. pakning (ekskl. moms) at lægge 3 pct. af AIP + 40,00 kr.

Stk. 6. Ved forhandling af lægemidler efter recept til behandling af dyr, som holdes i erhvervsmæssigt øjemed, og til brug i dyrlægens praksis, beregnes registerprisen ved til den efter lægemiddellovens § 22 eller efter regler udstedt i medfør heraf anmeldte indkøbspris (AIP) pr. pakning (ekskl. moms) at lægge 13,7 pct. af AIP.

Stk. 7. Ved forhandling af en farmaceutisk specialitet, der udgør en del af en multipakning, udelukkende markedsført til veterinært brug, beregnes registerprisen forholdsmæssigt ud fra multipakningens pris, jf. stk. 1.

Stk. 8. Ved forhandling af pakninger (inderpakninger), der er fremkommet ved opsplitning af en veterinær lægemiddelpakning, beregnes registerprisen forholdsmæssigt ud fra den veterinære lægemiddelpaknings pris, jf. stk. 1.

Stk. 9. Til de i stk. 1-8 fremkomne beløb lægges moms.

Stk. 10. Beløb, som fremkommer i stk. 9, afrundes til nærmeste ørebeløb, der kan deles med 5.

§ 3. Lægemiddelstyrelsen foranlediger registerprisen for farmaceutiske specialiteter beregnet efter § 2, stk. 1 og 6, samt registerprisen pr. lægemiddelenhed ved dosisdispensering, jf. § 18, offentliggjort i Specialitetstaksten.

§ 4. Forbrugerprisen for farmaceutiske specialiteter, der ikke er optaget i Specialitetstaksten, og som udleveres efter særlig tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen, beregnes efter reglerne i §§ 1 og 2. I stedet for den i § 2 omhandlede indkøbspris (AIP) anmeldt efter lægemiddellovens § 22 eller efter regler udstedt i medfør heraf anvendes den af producenten eller grossisten fastsatte pris pr. pakning inkl. eventuelle gebyrer fastsat af producenten eller grossisten.

Stk. 2. Forbrugerprisen for lægemidler, der i henhold til § 56, stk. 4, i lov om apoteksvirksomhed må forhandles af sygehusapoteker til apoteker, beregnes efter reglerne i §§ 1 og 2. I stedet for den i § 2 omhandlede indkøbspris (AIP) anmeldt efter lægemiddellovens § 22 eller efter regler udstedt i medfør heraf anvendes den af sygehusapoteket fastsatte pris pr. pakning inkl. eventuelle gebyrer fastsat af sygehusapoteket.

§ 5. Dyrlæger, der udleverer eller anvender farmaceutiske specialiteter, skal beregne forbrugerprisen for den udleverede eller anvendte pakning efter bestemmelserne i § 1 og § 2, stk. 6, 9, og 10.

Stk. 2. Udleverer eller anvender dyrlægen en pakning, der udgør en del af en samlepakning (klinikpakning og multipakning), beregnes forbrugerprisen forholdsmæssigt ud fra samlepakningens forbrugerpris.

Stk. 3. Anvender dyrlægen kun en del af indholdet i en pakning, beregnes forbrugerprisen herfor forholdsmæssigt ud fra forbrugerprisen på den anvendte pakning, jf. stk. 1, eller delpakning, jf. stk. 2, med tillæg af 10 pct.

Kapitel 2

Ikke apoteksforbeholdte håndkøbslægemidler

§ 6. Forbrugerprisen for håndkøbslægemidler, der i henhold til lægemiddellovens § 5, stk. 2, kan forhandles uden for apotek, består af en udsalgspris fastsat af apoteket eller et salgssted godkendt til forhandling af sådanne lægemidler, jf. lægemiddellovens § 8, samt eventuelt gebyr, jf. stk. 2.

Stk. 2. Ved salg på apotek eller apoteksenhed af et af stk. 1 omfattet lægemiddel efter recept eller rekvisition, bortset fra leverancer i de i § 2, stk. 3, nævnte tilfælde, omfatter forbrugerprisen gebyr efter § 21.

§ 7. Ved salg af et af § 6, stk. 1, omfattet lægemiddel på apotek, apoteksfilial, apoteksudsalg eller håndkøbsudsalg, bortset fra leverancer i de i § 2, stk. 3, nævnte tilfælde, skal apoteket inden for samme dato tage samme udsalgspris, jf. § 6, stk. 1, uanset om lægemidlet sælges med eller uden tilskud efter § 7, stk. 1-2 i lov om offentlig sygesikring, og uanset hvilken apoteksenhed lægemidlet sælges på. Ved forsendelse af lægemidler til et medicinudleveringssted skal apoteket ved angivelse af den pris, kunden skal betale, anvende den udsalgspris, der er gældende for apoteket på forsendelsesdatoen.

Kapitel 3

Magistrelt fremstillede lægemidler

§ 8. Forbrugerprisen for magistrelt fremstillede lægemidler består af fremstillingsgebyr (§§ 9-15), eventuelt tillæg for aseptisk tilberedning (§ 16), avance samt eventuelt recepturgebyr, jf. § 21. Avancen beregnes i overensstemmelse med § 2, stk. 1, 3, 6, 9 og 10, idet fremstillingsgebyr og eventuelt tillæg for aseptisk tilberedning anvendes som beregningsgrundlag i stedet for AIP.

§ 9. Fremstillingsgebyret for blandinger af faste stoffer er 10,00 kr. pr. påbegyndt 100 g pr. pakning, dog mindst 50,00 kr. plus prisen (AIP) på indkøbstidspunktet for de stoffer, der forbruges.

§ 10. Fremstillingsgebyret for blandinger af væsker med eller uden tilsætning af faste stoffer (inkl. filtrering), samt emulsioner og suspensioner, som tilberedes ved almindelig omrystning, er 6,00 kr. pr. påbegyndt 100 g pr. pakning, dog mindst 40,00 kr., plus tillæg for indholdsstofferne, jf. § 13.

§ 11. Fremstillingsgebyret for blandinger af faste eller halvfaste stoffer, med eller uden tilsætning af væske, ved tilberedning i morter eller lignende, d.v.s. blandinger, der ikke er omfattet af § 9 og § 10, er 10,00 kr. pr. påbegyndt 100 g pr. pakning, dog mindst 50,00 kr., plus tillæg for indholdsstofferne, jf. § 13.

§ 12. Fremstillingsgebyret for afdelte pulvere, heri indbefattet eventuel blanding af indholdsstoffer, er 10,00 kr. pr. påbegyndt 100 g, dog mindst 50,00 kr. plus tillæg for indholdsstofferne, jf. § 13. For afvejning i papir, poser, glas eller lignende tillægges 1,50 kr. pr. afvejning.

§ 13. Ved beregning af fremstillingsgebyr efter §§ 10, 11 og 12 tillægges et beløb pr. indholdsstof, lægemiddelstoffer såvel som hjælpestoffer, på 6,00 kr. Dette gælder dog ikke farmaceutiske specialiteter, der indgår som mellemprodukter i fremstillingen, jf. stk. 2.

Stk. 2. Hvis der indgår en farmaceutisk specialitet i fremstillingen, tillægges den på indkøbstidspunktet gældende AIP for hele den pakning eller alle de pakninger, der anvendes. Apoteket skal anvende den pakningsstørrelse eller de pakningsstørrelser, der resulterer i det lavest mulige tillæg.

Stk. 3. Hvis prisen (AIP) på indkøbstidspunktet for de indholdsstoffer, der indgår i et lægemiddel, overstiger 50 pct. af forbrugerprisen beregnet efter §§ 10-13, stk. 2, ekskl. avance og moms, tillægges prisen for indholdsstofferne i stedet for de i stk. 1 og 2 nævnte tillæg.

§ 14. Fremstillingsgebyret for doserede lægemidler er for tabletter, piller og kapsler 0,75 kr. pr. stk., dog mindst 75,00 kr., og for stikpiller, vagitorier og uteritorier 5,00 kr. pr. stk.

Stk. 2. Hvis prisen (AIP) på indkøbstidspunktet for de indholdsstoffer, der indgår i en tablet, overstiger 0,25 kr. pr. tablet, er fremstillingsgebyret 0,50 kr. pr. tablet, dog mindst 75,00 kr. plus prisen for lægemiddelstofferne.

Stk. 3. Hvis prisen (AIP) på indkøbstidspunktet for de indholdsstoffer, der indgår i en suppositorie, et vagitorie og et uteritorie, overstiger 5,00 kr., er fremstillingsgebyret 4,00 kr. plus prisen for lægemiddelstofferne.

§ 15. Fremstillingsgebyret ved afvejning af enkeltstoffer er 25,00 kr. pr. pakning plus den på indkøbstidspunktet gældende pris (AIP) for stoffet.

§ 16. Der beregnes følgende tillæg for aseptisk tilberedning:

1)    Aseptisk tilberedning, inkl. sterilisering af anvendte utensilier (ikke engangsudstyr) og emballage, dispensering og eventuel varmebehandling: 25,00 kr. uanset mængde.

2)    Påfyldning i enkeltdosisbeholdere og hætteglas: 6,00 kr. pr. stk.

3)    Anvendelse af sterilt engangsudstyr: 15,00 kr.

§ 17. Dyrlæger, der udleverer eller anvender magistrelt fremstillede lægemidler, skal beregne forbrugerprisen for den udleverede eller anvendte pakning efter bestemmelserne i § 8.

Kapitel 4

Dosisdispenserede lægemidler

§ 18. Ved forhandling af et dosisdispenseret lægemiddel omfattet af § 1 beregnes forbrugerprisen ud fra antallet af udleverede lægemiddelenheder til en pris svarende til den billigste registerpris pr. lægemiddelenhed i en markedsført pakning af det pågældende lægemiddel. Beregning af forbrugerprisen foretages af det receptekspederende apotek.

Stk. 2. Ved forhandling af et dosisdispenseret lægemiddel omfattet af § 6 beregnes forbrugerprisen ud fra antallet af udleverede lægemiddelenheder til en pris svarende til den billigste udsalgspris pr. lægemiddelenhed fastsat af det receptekspederende apotek i en markedsført pakning af det pågældende lægemiddel. Er lægemidlet kun undtaget fra apoteksforbehold i visse pakningsstørrelser, anvendes den billigste registerpris pr. lægemiddelenhed i en markedsført pakningsstørrelse, der ikke er undtaget fra apoteksforbehold, såfremt denne enhedspris er lavere end den billigste udsalgspris pr. lægemiddelenhed fastsat af det receptekspederende apotek.

§ 19. Ved dosisdispensering foreskrevet af en læge omfatter forbrugerprisen et gebyr til det receptekspederende apotek (dosisekspeditionsgebyr) på kr. 9,50, ekskl. moms, for ekspedition af lægemidler til en uges forbrug, og et gebyr til det apotek, der udfører dosispakningen (dosispakningsgebyr) på kr. 35,00, ekskl. moms, for pakning af lægemidler til en uges forbrug.

Stk. 2. Der betales ikke gebyr efter §§ 21-25.

Stk. 3. Det receptekspederende apotek opkræver dosisekspeditionsgebyr og dosispakningsgebyr fra patienten med fradrag af eventuelt sygesikringstilskud, jf. Lægemiddelstyrelsens bekendtgørelse om medicintilskud til dosisdispenserede lægemidler. Det receptekspederende apotek afregner opkrævet dosispakningsgebyr uden fradrag af eventuelt sygesikringstilskud til det apotek, der har foretaget dosispakningen, jf. § 20.

§ 20. Ved samhandel med dosisdispenserede lægemidler, jf. apotekerlovens § 12, stk. 1, nr. 2, betaler det receptekspederende apotek den efter lægemiddellovens § 22 eller efter regler udstedt i medfør heraf anmeldte indkøbspris (AIP) for det doserede antal enheder af et lægemiddel til det apotek, der udfører dosispakningen. Indkøbsprisen beregnes af pakkeapoteket på pakketidspunktet til en pris svarende til den billigste AIP pr. lægemiddelenhed i en markedsført pakning af det pågældende lægemiddel.

Stk. 2. Ved samhandel med dosisdispenserede lægemidler omfattet af § 6 betaler det receptekspederende apotek den indkøbspris, der er betalt af det apotek, der udfører dosispakningen, for det doserede antal enheder af et lægemiddel. Indkøbsprisen beregnes af pakkeapoteket på pakketidspunktet til en pris svarende til den billigste indkøbspris pr. lægemiddelenhed i en markedsført pakning af det pågældende lægemiddel. I de i § 18, stk. 2, 2. pkt., omhandlede tilfælde betaler det receptekspederende apotek AIP efter bestemmelsen i stk. 1.

Stk. 3. Pakkeapoteket opkræver endvidere dosispakkegebyr fra det receptekspederende apotek, jf. § 19, stk. 3, 2. pkt.

Kapitel 5

Gebyrer

§ 21. Ved ekspedition af en recept eller rekvisition beregnes et gebyr for hver enkelt pakning (recepturgebyr). Der beregnes dog ikke recepturgebyr ved ekspedition af de i § 2, stk. 3-6, nævnte leverancer.

Stk. 2. Recepturgebyret udgør 6,15 kr. ekskl. moms.

§ 22. Ved ekspedition af lægemidler efter recept til behandling af dyr, som holdes i erhvervsmæssig øjemed, og til brug i dyrlægers praksis beregnes et gebyr for hver enkelt pakning (veterinærgebyr).

Stk. 2. Veterinærgebyret udgør 2,00 kr. ekskl. moms.

§ 23. Ved forhandling af lægemidler, hvor der skal ske en farmaceutisk færdigbehandling på apoteket, før lægemidlerne er klar til udlevering, beregnes et gebyr for hver enkelt pakning (færdigbehandlingsgebyr).

Stk. 2. Færdigbehandlingsgebyret udgør 17,50 kr. ekskl. moms.

Stk. 3. Lægemidler, der er omfattet af stk. 1 og 2, fremgår af bilag 1.

§ 24. Ved ekspedition af en recept ordineret pr. telefon tillægges et gebyr for den samlede ordination (telefonreceptgebyr).

Stk. 2. Telefonreceptgebyret udgør 4,80 kr. ekskl. moms.

§ 25. Ved ekspedition af en elektronisk overført recept (EDB-recept) tillægges et gebyr for den samlede ordination (EDB-gebyr).

Stk. 2. EDB-gebyret udgør 1,00 kr. ekskl. moms.

§ 26. Ved ekspedition under vagttjeneste eller tilkaldevagttjeneste mellem kl. 20.00 og kl. 8.30, på lørdage dog fra kl. 16.00, samt på søn- og helligdage tillægges et gebyr for den samlede ekspedition (vagtgebyr).

Stk. 2. Vagtgebyret tillægges dog ikke ved ekspedition af recepter dateret en af de dage, der er omfattet af vagten.

Stk. 3. Vagtgebyret udgør 12,00 kr. ekskl. moms.

§ 27. Ved udbringning af lægemidler til private, hvor vederlagsfri udbringning ikke er ordineret i henhold til Indenrigs- og Sundhedsministeriets bekendtgørelse om apotekernes åbningstid og vagttjeneste, tillægges et gebyr (udbringningsgebyr), jf. dog stk. 2.

Stk. 2. Ved udbringning af lægemidler til private på institutioner tillægges alene et gebyr, hvis der foretages udbringning til den enkelte person.

Stk. 3. Udbringningsgebyret skal dække de faktiske omkostninger ved udbringningen og udgør som minimum 12,00 kr. ekskl. moms.

§ 28. Ved udlevering på håndkøbsudsalg af forsendelser af håndkøbslægemidler fra et apotek tillægges et gebyr på 2,40 kr. ekskl. moms pr. forsendelse.

§ 29. Ved udførelse af serviceopgaver og gennemførelse af sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende aktiviteter tillægges et gebyr, med mindre særlige grunde taler herimod (servicegebyr).

Stk. 2. Servicegebyret skal mindst dække omkostningerne ved at udføre opgaven.

Stk. 3. Ved dosisdispensering til forbrugere, bortset fra personer, institutioner og virksomheder, der som led i patientbehandling, redningstjeneste e.l. anvender lægemidler med henblik på indgift i patienter, der ikke er foreskrevet af en læge, opkræves servicegebyr svarende til størrelsen af de i § 19 fastsatte gebyrer.

§ 30. Ved opkrævning af betaling hos private for lægemidler, der ikke er betalt kontant ved udleveringen, tillægges det samlede regningsbeløb et gebyr (administrationsgebyr).

Stk. 2. Administrationsgebyret udgør 10,00 kr. ekskl. moms.

Stk. 3. Administrationsgebyr efter stk. 1 og 2 kan højst opkræves en gang månedligt hos den enkelte kunde.

§ 31. Til de i §§ 19 samt 21-30 nævnte gebyrer lægges moms.

Stk. 2. Beløb, som fremkommer i stk. 1, afrundes til nærmeste ørebeløb, der kan deles med 5.

§ 32. Ved dyrlægers videreudlevering af lægemidler kan dyrlæger opkræve et gebyr på indtil 5 pct. af forbrugerprisen.

Kapitel 6

Rabatydelser mv.

§ 33. Ved afregning med en distribuerende læge for lægemidler, leveret til distribution, skal der ydes lægen en rabat på 10 pct. af forbrugerprisen for det pågældende lægemiddel efter fradrag af moms. Såfremt lægen indkasserer hele beløbet eller en del af beløbet hos patienten, godtgøres yderligere 5 pct. af det indkasserede beløb efter fradrag af moms.

§ 34. Der ydes en rabat på 5 pct. af regningsbeløbet efter fradrag af moms, såfremt det årlige medicinindkøb på det pågældende apotek beløber sig til mindst 60.000 kr. ekskl. moms.

§ 35. Rabat efter §§ 33 og 34 ydes dog ikke ved levering af lægemidler i de i § 2, stk. 3-6, nævnte tilfælde samt i tilfælde, hvor bestemmelsen i § 7 er fraveget ved leverancer i de i § 2, stk. 3, nævnte tilfælde.

§ 36. Ved afregning med en bestyrer af et håndkøbsudsalg eller et medicinudleveringssted for udlevering af forsendelser fra et apotek skal der ydes bestyreren et vederlag på 4,80 kr. ekskl. moms pr. forsendelse, jf. dog stk. 2.

Stk. 2. Ved afregning med en bestyrer af et håndkøbsudsalg for udlevering af forsendelser af håndkøbslægemidler yder apotekeren et vederlag på 2,40 kr. ekskl. moms. Det i § 28 omhandlede gebyr tilfalder bestyreren.

Stk. 3. Til de i stk. 1 og 2 nævnte beløb lægges moms.

§ 37. Betaling for lægemiddelleverancer fra apotekerne skal finde sted senest en måned efter udløbet af den måned, hvor leverancen har fundet sted. Apotekeren kan dog i særlige tilfælde bestemme, at betalingen skal ske kontant. Ved for sen betaling gælder reglerne i lov om renter ved forsinket betaling mv.

Stk. 2. Det er en betingelse for ydelse af rabat efter bestemmelserne i dette kapitel, at betaling finder sted inden for den frist, som er nævnt i stk. 1.

Kapitel 7

Straffebestemmelser

§ 38. Med bøde straffes den, der overtræder § 2 eller §§ 4-37.

Kapitel 8

Ikrafttræden

§ 39. Bekendtgørelsen træder i kraft den 17. marts 2003.

Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 279 af 6. maj 2002 om beregning af forbrugerpriser på apoteksforbeholdte lægemidler samt ikke apoteksforbeholdte håndkøbslægemidler m.v. ophæves.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet, den 5. marts 2003

Lars Løkke Rasmussen

/Paul Schüder


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024