Om Lægemiddelindustriforeningens forlængelse af prisgaranti

Tina Møller
Dokumentation
Lægemiddelindustriforeningen, Lif, har på foreningens generalforsamling den 18. marts 2003 vedtaget en 2-årig forlængelse af medlemsvirksomhedernes ”prisgaranti” om europæiske gennemsnitspriser.

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen udtaler i den forbindelse:

”Det er min vurdering, at den hidtidige prisgaranti har været medvirkende årsag til, at vi har oplevet en forholdsvis stabil prisudvikling på lægemiddelområdet i Danmark. Mens helt nye lægemidler ofte er dyrere end det eksisterende lægemiddelsortiment, har priserne på det kendte sortiment således generelt været forholdsvis stabile. Derigennem har prisgarantien samtidigt været med til at skabe en ro på tilskudsområdet, som har været til glæde for både patienterne, virksomhederne og myndighederne.

Jeg har derfor med glæde noteret mig Lif’s forlængelse af prisgarantien.

Der er som hidtil tale om en ensidig erklæring fra virksomhederne – og altså ikke en aftale mellem regeringen og Lif. Dermed har jeg også sagt, at de forudsætninger, som erklæringen bygger på, ikke i sig selv er bindende i forhold til regeringens handle­muligheder.

For så vidt angår indholdet af selve prisgarantien vil jeg understrege, at jeg deler grundsynspunktet bag reglerne om anvendelse af europæiske priser i tilskudssammenhæng – nemlig at lægemiddelindustriens priser i Danmark ikke bør overstige de priser, som virksomhederne som gennemsnit tager i sammenlignelige europæiske lande.

Det følger ganske naturligt af vores deltagelse i det europæiske samarbejde, at vi så at sige foretager en ”benchmarking” i forhold til lægemiddelpriserne i sammenlignelige europæiske lande. Jeg ser netop Lif’s prisgaranti som værende i overensstemmelse med disse principper.

Lif foreslår i øvrigt – om end lidt indirekte – et udvalgsarbejde om reglerne for tildeling af tilskud til lægemidler.

Denne ide er jeg ikke afvisende overfor. Jeg er således altid åben for at udfordre eksisterende strukturer – det gælder naturligvis også på medicintilskudsområdet. Jeg finder det derfor ganske naturligt at vurdere, om der kan være behov for at se nærmere på visse ”kanter” af tilskudssystemet.”

Efter sygesikringsloven ydes der tilskud til et lægemiddels ”europæiske pris”, hvis denne er lavere end den danske pris. Indenfor grupper af indholdsmæssigt identiske lægemidler (synonyme lægemidler) ydes der tilskud til den laveste europæiske pris. I grupper uden europæiske priser ydes tilskuddet til den laveste danske pris. Den europæiske pris er gennemsnittet af priserne i EØS-området eksklusive Grækenland, Spanien, Portugal og Luxembourg. Lif’s erklæring indebærer, at patienterne for langt hovedparten af lægemidlerne/lægemiddelgrupperne på det danske marked har mulighed for at få et lægemiddel med det fulde procentvise sygesikringstilskud.

For yderligere information om reglerne om prisfastsættelse og medicintilskud kan der rettes henvendelse til specialkonsulent Henrik Vestergaard, tlf. nr. 33 92 32 11.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024