Om lægers turnusuddannelsesforløb

Claus Iversen
Dokumentation
I medfør af § 2, stk. 5 og 6, i lov om udøvelse af lægegerning, jf. lovbekendtgørelse nr. 272 af 19. april 2001 samt under henvisning til § 3, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 27 af 15. januar 2003, fastsættes:

Kapitel 1

Turnusordningen

§ 1. Turnusordningen omfatter et af Sundhedsstyrelsen fastsat antal turnusuddannelsesforløb, der anvises lægestuderende og læger, der tilmelder sig ordningen, jf. § 2.

Stk. 2. Det nødvendige antal turnusuddannelsesforløb fastlægges to gange årligt af Sundhedsstyrelsen på basis af indmelding til Sundhedsstyrelsen fra de sundhedsvidenskabelige fakulteter om antallet af tilmeldte til lægevidenskabelig kandidateksamen. Sundhedsstyrelsen udmelder det nødvendige antal turnusuddannelsesforløb til de regionale videreuddannelsesråd for læger, som udmønter den regionale uddannelseskapacitet.

Stk. 3. Et turnusuddannelsesforløb omfatter et 18-måneders ansættelsesforløb med:

a)     12 måneders ansættelse på sygehus. Ansættelse skal finde sted på mindst 2, og højst 3 afdelinger og være af mindst 3 måneders varighed. Hvis turnusuddannelsesforløbet opdeles i ansættelser af mindre end 6 måneders varighed, skal disse finde sted på samme geografiske enhed. Amterne, respektive H:S, Bornholms kommune tilrettelægger de enkelte turnusuddannelsesforløb og udarbejder uddannelsesprogrammer, således at gældende målbeskrivelse for turnus opfyldes.

b)    6 måneders ansættelse som praksisreservelæge hos en alment praktiserende læge, der af de amtslige videreuddannelsesråd er godkendt som praksistutor. Amterne, respektive H:S, Bornholms kommune, tilrettelægger de enkelte turnusuddannelsesforløb i samarbejde med praksissektoren, så kravene til turnus målbeskrivelsen tilgodeses.

Stk.4. Kliniske uddannelseselementer på sygehus skal gennemføres forinden praksisreservelægestillingen påbegyndes.

Stk. 5. Turnusuddannelsen er det først tællende kliniske uddannelseselement i den lægelige videreuddannelse.

Stk.6. Det er en betingelse, at den pågældende har opnået autorisation som læge, inden påbegyndelse af turnus.

Kapitel 2

Evaluering

§ 2. Uddannelsen evalueres i forløbet med mulighed for justering samt ved afslutningen af de enkelte uddannelseselementer og ved afslutningen, med henblik på samlet godkendelse af turnusuddannelsen.

Stk. 2. Sundhedsstyrelsen fastsætter nærmere regler for evaluering af uddannelsesforløbet og den tilsvarende godkendelsesprocedure.

Kapitel 3

Tilmelding

§ 3. Lægestuderende ved de sundhedsvidenskabelige fakulteter kan tilmelde sig den i § 1 omtalte turnusordning efter at have indstillet sig til lægevidenskabelig kandidateksamen. Sundhedsstyrelsen fastsætter en frist for tilmelding.

Stk. 2. Tilmelding til turnusordningen kan uden nærmere begrundelse udskydes i op til 2 år efter afsluttet embedseksamen. Det påhviler lægen selv at holde sig underrettet om tidsfrist for tilmelding.

Stk. 3. Sundhedsstyrelsen kan i særlige tilfælde dispensere for den i stk. 2 nævnte tidsfrist.

Stk. 4. Tilmelding til turnusordningen efter stk. 1 og 2, herunder tilmelding på baggrund af lægetjeneste i forsvaret, jf. § 10, kan kun ske en gang.

§ 4. Sundhedsstyrelsen udarbejder nærmere regler for tilmeldingsfrister, formularkrav samt den praktiske gennemførelse af de lægestuderendes valg af amt, respektive H:S, Bornholms kommune.

Stk. 2. De Lægestuderende vælger amt, respektive H:S, Bornholms kommune efter tur i nummerrækkefølge efter lodtrækning.

§ 5. Sundhedsstyrelsen kan fravige omkring uddannelseselementer, jf.§1, stk.3.

§ 6. Lægestuderende eller læger, der ikke tager imod et anvist turnusuddannelsesforløb, udgår af turnusordningen.

Kapitel 4

Særlig fordeling

§ 7. Personer, der har fået godkendt særlige hensyn, jf. § 9, indgår ikke i lodtrækningen og får tildelt amt, respektive H:S og Bornholms kommune efter ønske.

§ 8. Gifte, samlevende, læsemakker og lignende, kan opnå turnusuddannelsesforløb i samme amt, respektive H:S og Bornholms kommune. Tilsvarende gælder, såfremt ægtefællen/samleveren/læsemakker består eksamen et semester senere. I disse tilfælde tilmeldes begge turnusordningen for den kandidat, der forventes at bestå embedseksamen først, mens turnusafviklingen først finder sted, når den anden har bestået embedseksamen. Ordningen gælder også såfremt ægtefælle/samlever/læsemakker er omfattet af bestemmelsen om særlige hensyn, jf. § 9 eller bestemmelsen om lægetjeneste i forsvaret, jf. § 10.

§ 9. Såfremt det dokumenteres, at der hos ansøgeren eller dennes nærmeste familie foreligger alvorlig sygdom og de i relation hertil hørende behandlings-, omsorgs-, eller pasningsproblemer, forbundet med sygdommen, nødvendiggør særlig hensyntagen, kan der efter ansøgning tildeles amt, respektive H:S og Bornholms kommune efter eget ønske. Samme hensyn kan tages, når det sandsynliggøres, at turnusafviklingen vil medføre ganske særlige og meget alvorlige sociale problemer for den pågældende.

Stk. 2. Det påhviler ansøgeren selv at fremskaffe den fornødne dokumentation fra behandlende læger, relevante myndigheder eller andre.

Stk. 3. Ansøgning om særlige hensyn indsendes til Sundhedsstyrelsen inden udløb af den fastsatte tilmeldingsfrist.

Stk. 4. Afgørelse om tildeling af amt, respektive H:S og Bornholms kommune efter eget ønske, på baggrund af særlige hensyn, foretages af Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsen rådgives af et udvalg til bedømmelse af de indkomne ansøgninger. Udvalgets medlemmer udpeges af amterne, respektive H:S og Bornholms kommune, Foreningen af Speciallæger, Praktiserende Lægers Organisation, Foreningen af Yngre Læger og Foreningen af Danske Lægestuderende.

Stk. 5. Afgørelser efter bestemmelserne i stk. 4, foretages af Sundhedsstyrelsen. Afgørelsen kan påklages til indenrigs- og sundhedsministeriet.

§ 10. Værnepligtige indkaldt til lægetjeneste i forsvaret samt lægestuderende og læger, der indgår kontrakt med forsvaret om en tilsvarende ordning, indgår ikke i lodtrækningen og får tildelt amt, respektive H:S og Bornholms kommune efter ønske.

Stk. 2. Ordningen om lægetjeneste i forsvaret, jf. stk. 1, omfatter højst 15 personer pr. turnusfordeling. Udvælgelsen af kontraktansatte læger foretages af forsvaret.

Stk. 3. Det påhviler den enkelte lægestuderende eller læge selv at fremsende dokumentation for indkaldelse til værnepligt eller kontrakt med forsvaret. Dokumentationen indsendes til Sundhedsstyrelsen inden tilmeldingsfristen for turnus, jf. kap 3.

§ 11. Under særlige omstændigheder kan turnusforløb efter samråd med de berørte amter, respektive H:S, Bornholms kommune overflyttes .

Kapitel 5

Udsættelse af turnusafvikling

§ 12. Kandidater har ret til midlertidig udsættelse af det tilbudte turnusuddannelsesforløb i forbindelse med orlov i henhold til gældende lovgivning.

§ 13. Mandlige kandidater, der ønsker at aftjene værnepligt uden at være omfattet af bestemmelsen i § 10, har ret til midlertidig udsættelse af det tilbudte turnusuddannelsesforløb så længe værnepligten varer.

§ 14. Kandidater, ansat i Ph.D.-stilling eller anden forskerstilling, kan på baggrund af dokumentation fra vedkommende universitet eller anden forskningsinstitution, gives udsættelse indtil udløb af stillingen, dog maksimalt 4 år efter embedseksamen. 

§ 15. Ansøgning om de i §§ 13 og 14 nævnte forhold skal indsendes til videreuddannelsesrådet i det amt, respektive H:S, Bornholms kommune, hvortil lægen er tildelt. Ansøgning skal ske senest 3 måneder før ønsket udsættelse.

Stk. 2. Ved senere indgivet ansøgning afgør amtet respektive H:S, Bornholms kommune, hvorvidt ansøgningen kan imødekommes.

Kapitel 6

Ikrafttræden

§ 16. Bekendtgørelsen træder i kraft den 22. marts 2003 og har virkning for tilmeldinger til turnusordningen indgivet efter denne dato.

Stk. 2. Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 279 af 17. april 1997 om lægers adgang til at opnå turnusstillinger.

Sundhedsstyrelsen, den 28. februar 2003

Jens Kristian Gøtrik

/Karsten Bech


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024