Overlæger frygter A- og B-læger

NYHED: Den regionale lægemangel vil føre til kvalitetsforskel blandet overlæger. Det frygter Overlægeforeningen, hvis ny lov gennemføres, der er til førstebehandling på Christiansborg torsdag. Kritikken "holder ikke vand," siger DF, der støtter den del af forslaget. Den såkaldte §14-vurdering skal afskaffes.
Lars Igum Rasmussen
Fakta
§14 - den faglige vurdering:

I dag kræver Lægeloven, at ansøgere til ledige overlægestillinger gennemgår en såkaldt §14-vurdering.

Et uvildigt panel af eksperter inden for et given lægeligt speciale foretager en vurdering af ansøgerens formelle kvalifikationer.

Bedømmelsen sker ud fra objektive kriterier. Udvalget tager eksempelvis ikke højde for lægemangel.


Kilde: Berlingske Tidende
"Jeg tror helt klart, at der vil komme A- og B-overlæger."

Formand for Overlægeforeningen, overlæge på Centralsygehuset i Silkeborg, Erik Kristensen, lægger ikke fingre imellem, hvis lovforslag om autorisation af sundhedspersoner (L 111) vedtages.

Lovforslaget er til førstebehandling på Christiansborg i dag torsdag.

Regeringen vil blandt andet med loven afskaffe kravet i lægelovens § 14 om en lægefaglig vurdering af en kandidat til en overlægestilling, der i dag foretages af et uvildigt panel af eksperter.

Dokumentation

L 111 - Forslag til lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed

Lovforslaget går ud på at styrke patientsikkerheden og fremme kvaliteten af sundhedsvæsenets ydelser gennem autorisation af nærmere bestemte grupper af sundhedspersoner, hvor andres virksomhed på det pågældende virksomhedsområde kan være forbundet med særlig fare for patienter.

Bl.a. foreslås det, at Sundhedsstyrelsen får mulighed for at bestemme, at en række kosmetiske behandlinger og behandlingsmetoder alene må anvendes af sundhedspersoner med særlige kvalifikationer eller på nærmere angivne vilkår.

Lovforslaget samler endvidere gældende bestemmelser i de mange eksisterende autorisationslove i en fælles autorisationslov, idet der samtidig foretages en forenkling og modernisering af gældende lovgivning.

Angående § 14-vurderingen:

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har sammenskrevet bl.a. 14 gældende autorisationslove (herunder Lægeloven) i L 111.

Lovteksten lyder: "Kommunalreformen indebærer, at der etableres fem fagligt stærke regioner. Det lægges derfor til grund, at regionerne selv vil være i stand til at varetage opgaven med fagligt at vurdere de overlæger, der skal ansættes. På den baggrund er det Indenrigs- og Sundhedsministeriets opfattelse, at §14-vurderingen har mistet sin berettigelse."


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024