Overlægers kritik vækker ikke genklang på Borgen

NOTE: Lovforslag om autorisation af sundhedspersoner ser ud til at gå lige igennem. Loven var til førstebehandling torsdag. Kun Socialdemokraterne støttede lægernes kritik af afskaffelsen af § 14-vurderingen, som lægerne frygter vil give A- og B-læger.
Lars Igum Rasmussen
Overlægernes bekymring om fremtidens ansættelse af overlæger i de nye regioner fylder ikke meget på Christiansborg.

Torsdag var lovforslag om autorisation af sundhedspersoner (L 111) - en sammenskrivning af 14 autorisationslove til én - til førstebehandling i Folketingssalen.

Kun Socialdemokraternes ordfører på loven, René Skau Björnsson, henviste til lægernes kritik af, at det i fremtiden - hvis loven går igennem - bliver regionerne selv, der ansætter overlæger. Uden en såkaldte § 14-bedømmelse, hvor et uvildigt ekspertpanel vurderer ansøgerens kvalifikationer til den konkrete stilling. En afskaffelse, som lægerne mener, vil give A- og B-læger i det, at de regioner med lægemangel måske vil slække på de faglige krav for at få stillingen besat.

"Vi deler langt hen ad vejen de bekymringer, som Lægeforeningen har på området. Vi lvil under udvalgsarbejdet have belyst, hvad konsekvenserne kan blive, og om det nu er forsvarligt med en ophævelse af den vurdering," sagde René Skau Björnsson (S) fra talerstolen.

Dokumentation

L 111 - Forslag til lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed

Lovforslaget går ud på at styrke patientsikkerheden og fremme kvaliteten af sundhedsvæsenets ydelser gennem autorisation af nærmere bestemte grupper af sundhedspersoner, hvor andres virksomhed på det pågældende virksomhedsområde kan være forbundet med særlig fare for patienter.

Bl.a. foreslås det, at Sundhedsstyrelsen får mulighed for at bestemme, at en række kosmetiske behandlinger og behandlingsmetoder alene må anvendes af sundhedspersoner med særlige kvalifikationer eller på nærmere angivne vilkår.

Lovforslaget samler endvidere gældende bestemmelser i de mange eksisterende autorisationslove i en fælles autorisationslov, idet der samtidig foretages en forenkling og modernisering af gældende lovgivning.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024