PLO: Urealistisk med helbredstjek til alle

NYHED: Helbredstjek er en god ide, hvis det målrettes risikogrupperne. Alt andet er overbudspolitik, lyder kritikken fra Praktiserende Lægers Organisation.
Maria Dalby

Det er helt urealistisk at tilbyde sundhedstjek til alle, hvis alle skal have sundhedstjek en gang om året, så kunne vi ikke lave andet. Helbredstjek skal ikke være overbudspolitik, det skal bruges med omtanke.

Michael Dupont
Formand for PLO

Både Socialdemokraterne og Venstre har præsenteret ambitiøse forslag til at forbedre danskernes sundhed. Men tilbuddet om helbredstjek til alle danskere er urealistisk. Det slår Michael Dupont, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) fast.

"Det er helt urealistisk at tilbyde sundhedstjek til alle, hvis alle skal have sundhedstjek en gang om året, så kunne vi ikke lave andet. Helbredstjek skal ikke være overbudspolitik, det skal bruges med omtanke," siger Michael Dupont.

De forkerte får rådene
En undersøgelse fra Region Midtjylland har vist, at de gode sundhedsråd bliver givet til de forkerte patienter. Eksempelvis rådgives langt flere kvinder om fedme, selvom undersøgelsen samtidig viser, at kun 40 pct. af kvinderne er overvægtige mod 56 pct. af mændene.

Dokumentation

Fra undersøgelsen i Region Midtjylland:

Når praktiserende læger giver patienterne gode råd om sundhed, lander rådene ikke altid, hvor behovet er størst. Rådgivningsindsatsen er nemlig forskellig afhængig af patienternes køn, alder og uddannelsesniveau. Det viser helt nye analyser fra Center for Folkesundhed.

For eksempel er flere mænd end kvinder overvægtige, nemlig 56% mod 40%. Alligevel er det kvinderne, der hyppigst får råd om vægttab. Og selvom et usundt kostmønster er mest udbredt blandt yngre mennesker, gives rådgivningen især til de midaldrende og ældre. Stort set ingen får rådgivning om fysisk aktivitet, på trods af at 70% af befolkningen hverken får daglig motion eller dyrker idræt regelmæssigt.

Analyserne er baseret på tal fra Region Midtjyllands omfattende sundhedsundersøgelse Hvordan har du det? De kobler viden om borgernes sundhedsvaner med patienternes rapportering af, om de har fået råd om sundhed og livsstil af deres praktiserende læge. Analysen tegner også et detaljeret billede af de praktiserende lægers rådgivning til patienter med forskellige kroniske sygdomme.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024