Politikerne har ansvaret for at forebygge kræft

NYHED: Kræftens Bekæmpelse efterlyser politisk vilje til at forebygge den folkesygdom, der rammer hver tredje dansker. Fokus skal være på børnene, der kan nå at undgå sygdommen.
Maria Dalby

Vi har et godt forhold til alle partier. Men man sparer mange kopper kaffe ved at gå direkte til Birthe Skaarup, det er hende, som skaffer det politiske flertal.

Arne Rolighed
Direktør for Kræftens Bekæmpelse
Fakta
Kort om kræft

Hver tredje dansker får kræft
Halvdelen overlever kræft
En ud af ni kvinder får brystkræft
Kræft er den hyppigste dødsårsag blandt mennesker under 65 år
Hvert tredje kræfttilfælde kan forebygges
Kræftens Bekæmpelse bruger flere penge på kræftforskning end det offentlige
Kræftens Bekæmpelse har over 360.000 medlemmer
Kræftens Bekæmpelse får kun 5 pct. i støtte fra staten


Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Kræftsagen har ikke altid været lige populær at kæmpe for. I starten af 1990'erne kæmpede Kræftens Bekæmpelse med et dårligt omdømme. En direktør, Ole Bang, havde bragt foreningen i miskredit, det startede med et opråb fra videnskaben, men endte med manglende folkelig opbakning.

Det dårlige ry er for længst vasket af, og i dag er Kræftens Bekæmpelse en af de mest proaktive og populære patientforeninger. Med det følger den politiske indflydelse, og foreningens direktør, Arne Rolighed, oplever en stor lydhørhed fra det politiske miljø.

"Vi har et godt forhold til alle partier. Men man sparer mange kopper kaffe ved at gå direkte til Birthe Skaarup (DF), det er hende, som skaffer det politiske flertal."

Svært at få fokus på forebyggelse
Alligevel er det svært at få politikerne til at fokusere mere på forebyggelsen. Rolighed så gerne, at man vendte det hele lidt på hovedet. Når de grundlæggende ting, som diagnosticering og behandling, er på plads i kræftbehandlingen, så skal det i virkeligheden dreje sig om de kommende generationer.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024