Poppers forbliver håndkøbsmedicin

Hjertemedicinen "Poppers" der misbruges som nakotika af flere unge, vil fortsat være muligt at købe i bl.a. sexbutikker. Ministeren afviser, at der på nuværende tidspunkt er grundlag for at forbyde produktet.
Tina Møller

Det er mystisk, hvorfor det skal være så svært at trække lægemidler tilbage fra markedet

Sophie Hæstorp Andersen
Socialdemokraternes sundhedsordfører

Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bygger sit svar på en udtalelse, som Sundhedsstyrelsen er kommet med, hvori det konkluderes, at "Poppers" har et begrænset misbrugspotentiale. Der er derfor ikke grundlag for at forbyde rusmidlet efter narkotikalovgivningen.

Alligevel pointerer Sundhedsstyrelsen, at der er tale om et stof, der er klassificeret som farligt, og det er klart uhensigtsmæssigt at unge eksperimenterer med rusmidlet.

"Poppers" er et slangudtryk for amylnitrit - det kaldes også "rush" - og blev førhen brugt som hjertemedicin. Man sniffer det enten direkte eller gennem et lommetørklæde. Poppers må aldrig indtages direkte. Poppers giver en kortvarig, hæmningsløsende og sexstimulerende rus af to til tre minutters varighed.

Sundhedsordfører for Socialdemokraterne, Sophie Hæstorp Andersen, undrer sig over, hvorfor rusmidlet "Poppers" skal forblive i håndkøb, når det ikke bruges til hjertepatienter mere:

Dokumentation

Spørgsmål 105:

"Ministeren bedes kommentere det forhold at det tidligere hjertemedicin amylnitrit (poppers) kan købes i håndkøb og er fuldt ud lovligt. Flere misbrugskonsulenter og læger finder det angiveligt problematisk specielt af hensyn til unge mennesker, som kan blive misbrugere ad denne vej."

Svar:

Til brug for min besvarelse af spørgsmålet har jeg fra Sundhedsstyrelsen indhentet vedlagte udtalelse af 18. februar 2003, hvortil jeg kan henholde mig.

Jeg kan i øvrigt henvise til min besvarelse af 5. februar 2002, jf. folketingsåret 2001-02, 2. samling, alm. del – bilag 140.

Af Sundhedsstyrelsens udtalelse og min tidligere besvarelse fremgår det, at der gælder krav til mærkningen af den emballage, som de såkaldte "poppers" forhandles i. Der skal bl.a. advares imod, at "poppers" er farlig ved indånding og indtagelse, og henstilles til, at man ved indtagelse omgående kontakter læge.

På den baggrund og i betragtning af, at Sundhedsstyrelsen i sin udtalelse med henvisning til den begrænsede udbredelse, det begrænsede misbrugspotentiale og de begrænsede dokumenterede sundhedsmæssige skadevirkninger ikke finder grundlag for at forbyde "poppers" efter narkotikalovgivningen, er der efter min opfattelse ikke på nuværende tidspunkt grundlag for at tage skridt til et forbud.

Sundhedsstyrelsen, som løbende følger udbredelsen og arten af narkotikamisbruget i Danmark, vil også fremover være opmærksom på "poppers". Styrelsen vil på grundlag af de indberetninger, som modtages fra politiet, de retskemiske institutter, embedslægeinstitutionerne og de lokale misbrugskonsulenter, samt de oplysninger, der i øvrigt modtages, løbende vurdere behovet for at undergive "poppers" kontrol.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024