Positivt med national forebyggelsesplan

NYHED: Formanden for Motions- og Ernæringsrådet hilser regeringens initiativ for en national forebyggelsesplan velkommen.
Maria Dalby
Fakta

Mange danskere er fysisk inaktive:
At være fysisk inaktiv vil sige, at man er fysisk aktiv ved moderat intensitet mindre end 2,5 time om ugen. Det vurderes, at 30-40 pct. af den voksne danske befolkning er fysisk inaktive. Der er en betydelig forskel på, hvem der er fysisk inaktive. Jo kortere uddannelse, jo mindre er det fysiske aktivitetsniveau som regel i fritiden.


Kilde: Rapport om fysisk inaktivitet

"Det er meget positivt, at regeringen ønsker at lave et reelt politisk initiativ som en national forebyggelsesplan," siger Morten Grønbæk, formand for Motions- og Ernæringsrådet.

Mangler koordinerende indsats
Regeringen har præsenteret deres forslag til en national forebyggelsesplan, som en del af kvalitetsreformen.

Motions- og ernæringsrådet præsenterede mandag en ny rapport om danskernes inaktivitet, og det fik formanden til at kræve en national handlingsplan for, hvordan man kan få danskerne til at bevæge sig mere. For netop manglen på motion er med til at slå danskerne alt for tidligt ihjel.

"Regeringen har sat gang i mange gode initiativer, som KRAM og Gang i Danmark. Derudover giver Sundhedsstyrelsen masser af råd og vejledning til at leve et sundt liv, og nu har kommunerne også fået ansvaret for forebyggelse, men der mangler en koordinerende indsats. Rigtig mange kommuner er forvirrede over, hvor de skal tage fat," siger han.

Dokumentation

En national handlingsplan for forebyggelse med klare mål
Regeringen vil i samarbejde med KL og Danske Regioner lancere en national handlingsplan for forebyggelse. Handlingsplanen skal samle op på de eksisterende og nyligt lancerede initiativer og sætte fokus på både den borgerrettede og patientrettede forebyggelse. Der skal i handlingsplanen opstilles konkrete mål for de forskellige områder. Handlingsplanen iværksættes i 2009.

Patientundervisning og egenbehandling for patienter med kroniske sygdomme
Kommuner og regioner skal fra 2008 systematisk ruste kroniske patienter til at håndtere deres sygdom. Patienter skal både have generel undervisning i at leve med en kronisk sygdom og, hvor det er relevant, også sygdomsspecifik patientundervisning (astmaskoler, diabetesskoler etc.). Derudover skal en række patientgrupper inddrages mere direkte i overvågning og behandling af egen sygdom. Sundhedsstyrelsen skal i samarbejde med kommuner og regioner lave en konkret plan for udbredelsen af egenbehandling som behandlingsprincip, så flere patienter efterhånden omfattes. 

Sundhedstegnet skal udbredes
Regeringen ønsker i løbet af 2008 at udbrede Sundhedstegnet til at omfatte ældreområdet samt at gøre ordningen mere tilgængelig. På ældreområdet skal Sundhedstegnet tage hensyn til ældres særlige sundhedsbehov, og på børneområdet skal der sættes øget fokus på håndhygiejne i dagtilbud som tema i Sundhedstegnet. Der skal desuden udarbejdes vejledningsmateriale om kost og motion til institutioner på børne- og ældreområdet som bl.a. vil ligge på http://www.sundhedstegnet.dk/. Sundhedstegnet vil fremover kunne indgå som brugerinformation om institutionerne på http://www.borger.dk/. Sundhedstegnet skal stadig være frivilligt.

Udvikling af forskning i effektiv forebyggelse
Regeringen vil i løbet af 2008 iværksætte et forskningsprogram, der kan bidrage til at udvikle konkrete metoder til forebyggelse, der virker. Der skal være fokus på KRAM-faktorerne, kost, rygning, alkohol og motion. På baggrund af forskningen skal Sundhedsstyrelsen udarbejde anbefalinger om hvilke indsatser, der bør prioriteres. Derudover vil regeringen underbygge forebyggelsesindsatsen ved at sørge for, at alle statsligt støttede projekter om forebyggelse og sundhedsfremme bliver evalueret. Senest i 2008 skal der oprettes en database på http://www.sundhed.dk/, hvor der systematisk vil blive opsamlet viden om sundhedsfremmende faktorer.

Undersøgelse af effekt af helbredstjek
I forlængelse af KRAM (Kost, Rygning, Alkohol og Motion) -projektet, der undersøger danskernes livsstil, vil regeringen i samarbejde med 2-4 af de deltagende kommuner i 2008 iværksætte helbredstjek af de borgere, der deltager i undersøgelsen. Deltagerne vil blive tilbudt en opfølgende helbredssamtale. Resultaterne skal analyseres og bl.a. belyse effekten af indsatsen i forhold til de grupper, der er mest udsat for at blive ramt af livsstilssygdomme. Erfaringerne skal bruges i forebyggelsesarbejdet i resten af landet.

Bedre grundlag for forebyggelsesindsatsen i kommunerne
Hver enkelt kommune skal fra 2008 have adgang til relevante nøgletal, der beskriver den samlede sundhedsprofil for borgerne i kommunen. Sundhedsstyrelsen vil stille informationer vedrørende borgernes sundhedstilstand til rådighed for kommunerne som grundlag for at varetage forebyggelsesindsatsen - f.eks. antal borgere med livsstilssygdomme, antal genindlæggelser og dehydrerede ældre. Regeringen vil i overensstemmelse med kommuneaftalen for 2008 drøfte det konkrete informationsbehov med kommunerne. Informationerne vil bygge på oplysninger, som allerede registreres i dag.

Evaluering af sundhedsaftaler skal udbrede gode erfaringer
Regeringen vil i løbet af 2008 iværksætte en evaluering af de første sundhedsaftaler mellem regioner og kommuner, der er trådt i kraft i 2007. Evalueringen skal fastslå sundhedsaftalernes virkning i praksis og give kommuner og regioner et bedre grundlag for at sprede de gode løsninger. Evalueringen færdiggøres, så den kan indgå som grundlag for nye aftaler i den kommende kommunale og regionale valgperiode.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024