Psykiske bivirkninger til acne-midlet isotretinoin

Claus Iversen
Dokumentation
Acne-midlet isotretinoin er godkendt til behandling af svære tilfælde af hudlidelsen acne. Mere end 10.000 danskere behandles hvert år med isotretinoin.

Acne kan være en svært invaliderende sygdom, der forringer patienternes livskvalitet. Isotretinoin er en effektiv behandling til disse svære tilfælde. Der findes ikke alternativer, der er lige så effektive.

I sjældne tilfælde er der observeret psykiske bivirkninger. På baggrund af forbrugstal i Danmark og antallet af bivirkningsrapporter forekommer psykiske bivirkninger hos mindre end 1 pr. 1000 behandlede patienter. Der skal dog tages forbehold for underrapportering af bivirkninger.

Lægemiddelstyrelsen har frem til april måned 2003 modtaget mere end 40 rapporter fra læger, der har mistanke om psykiske bivirkninger hos patienterne, heraf 30 tilfælde med depression. I 7 tilfælde var depressionen alvorlig. Lægemiddelstyrelsen har modtaget 1 rapport om selvmord og en rapport om selvmordstanker.

Risikoen for psykiske bivirkninger er omtalt i produktresuméet samt på indlægssedlen i pakningen.

Det er vigtigt at understrege, at der ikke er sikkerhed for, at der er en sammenhæng mellem psykiske bivirkninger og brug af isotretinoin. Depressioner forekommer spontant, og det kan være et tilfældigt sammenfald. Men det kan heller ikke med sikkerhed udelukkes, at der er en sammenhæng, ej heller at isotretinoin kan øge risikoen hos disponerede personer. Rapporter om mistænkte psykiske bivirkninger har imidlertid ikke kunnet bekræftes ved større epidemiologiske undersøgelser.

Til forskel fra de psykiske bivirkninger er der ingen tvivl om, at isotretinoin kan forårsage fostermisdannelser. Sidstnævnte er påvist i dyreforsøg, og det er først og fremmest - men ikke udelukkende - på grund af de fosterskadende virkninger, at der gælder særlige regler for brugen af isotretinoin.

Isotretinoin kan kun fås på recept udskrevet af speciallæger i hudsygdomme. Isotretinoin er ikke førstevalgs-præparat, men bør forbeholdes svære tilfælde af acne, hvor alle andre midler har været forsøgt uden resultat. Der skal udvises særlig forsigtighed hos patienter, der tidligere har haft depression. Som det fremgår af informationsmaterialet, er der en lang række andre krav, der skal opfyldes ved brug af isotretinoin.

Herudover gælder de almindelige regler for brug af lægemidler, blandt andet at lægen skal informere patienten grundigt om, hvilke bivirkninger der kan forekomme under behandlingen. Ved behandling af unge voksne og især med tanke på udvikling af depression er det en god idé også at informere de nærmeste pårørende.

Læger, der har mistanke om bivirkninger til isotretinoin, opfordres til at foretage indberetning til Lægemiddelstyrelsen. Patienter i behandling med isotretinoin eller pårørende opfordres i tvivlstilfælde til at kontakte dén speciallæge, der har ansvaret for behandlingen.

Spørgsmål til ovenstående kan rettes til:

Overlæge Doris I. Stenver
Tlf. 44 88 92 47 eller mobiltlf. 22 46 09 79


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024