R: Er halvanden mand nok til nationalt overblik?

NOTE: Charlotte Fischer har nu stillet fem spørgsmål til ministeren efter Altingets historie om amternes utilfredshed med Sundhedsstyrelsens arbejde med utilsigtede hændelser.
Lars Igum Rasmussen
Altingets historie torsdag - Sundhedsstyrelsen mangler nationalt overblik - fik Det Radikale Venstres sundhedsordfører, Charlotte Fischer, til tasterne.

Hun har nu stillet sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen fem konkrete spørgsmål. Charlotte Fischer kræver blandt andet svar på, om det er rigtig, at der kun sidder 1,5 årsværk i Sundhedsstyrelsen og arbejder med det nationale overblik over utilsigtede hændelser; om ministeren er tilfreds med status for arbejdet med utilsigtede hændelser; og hvad ministeren vil gøre, så indrapporteringerne kommer systematisk.

Patientsikkerhed og kampen mod utilsigtede hændelser på ingen måde et dansk fænomen. Som afslutning på det britiske EU-formandsskab afholdes fra 28.-30. november Patient Safety Summit i London. Her vil internationale eksperter inspirere de europæiske lande til at arbejde videre med strategier for øget patientsikkerhed.

Konference om patientsikkerhed 28.-30. november 2005.

Dokumentation
Spørger: Charlotte Fischer (RV)

Spørgsmål S 1124: I hvor høj grad er ministeren tilfreds med status for arbejdet med indberetningerne af utilsigtede hændelser på landets sygehuse?

Begrundelse: Ifølge Altinget | Sundhed den 23. november 2005 er der omfattende utilfredshed med Sundhedsstyrelsens arbejde med indberetningen af utilsigtede hændelser på landets sygehuse. Både centralt placerede embedsmænd i amterne og læger udtrykker utilfredshed med og skuffelse over Sundhedsstyrelsens hidtidige indsats. Navnlig efterlyses der udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen om, hvordan sygehusene og amterne kan bruge indrapporteringerne til at forebygge og nedbringe antallet af utilsigtede hændelser. Formålet med indberetningen af utilsigtede hændelser er "systematisk at skabe opmærksomhed om det, der kan undgås, og forebygge gentagelser".

Spørgsmål S 1125: Når Sundhedsstyrelsen ifølge Sundhedsstyrelsens egne oplysninger skal "udarbejde faglige udmeldinger og vejledninger på patientsikkerhedsområdet til støtte for amtskommunernes varetagelse af de sundhedsfaglige behandlingsopgaver", hvornår forventer ministeren så, at dette vil ske?

Begrundelse: Der henvises til begrundelsen i spm. nr. S 1124.

Spørgsmål S 1126: Kan ministeren bekræfte, at der kun er afsat 1,5 årsværk i Sundhedsstyrelsen til arbejdet med indberetningen af utilsigtede hændelser på sygehusene, og mener ministeren, at det i givet fald er tilstrækkeligt?

Begrundelse: Der henvises til begrundelsen i spm. nr. S 1124.

Spørgsmål S 1128: Er det efter ministerens opfattelse tilfredsstillende, at Sundhedsstyrelsen har måtte beslutte at afskære amterne fra telefonisk support og afslå oprettelsen af nye brugere, der kan rapportere om utilsigtede hændelser på landets sygehuse?

Begrundelse: Der henvises til begrundelsen i spm. nr. S 1124.

Spørgsmål S 1129: Hvorfor forklarer ministeren, at amterne ifølge Sundhedsstyrelsens direktør indberetter "fritekst" af utilsigtede hændelser på landets sygehuse og på "en meget usystematisk måde", når det af bekendtgørelsen fremgår, at indrapportering til Sundhedsstyrelsen skal ske "elektronisk ved brug af en af Sundhedsstyrelsen udarbejdet skabelon", og hvordan vil ministeren sikre, at indrapporteringen fremover sker på en mere systematisk måde, der gør det lettest muligt for Sundhedsstyrelsen efterfølgende at håndtere indberetningerne?

Begrundelse: Der henvises til begrundelsen i spm. nr. S 1124.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024