Radiobølger i mobilnet

Kritik af undersøgelsen ”Sundhedsmæssige forhold vedrørende radiobølger i mobilnet” er baseret på misforståelse
Sandra Schwartz
Dokumentation
Kritik baseret på misforståelse om undersøgelse

Et par lederskribenter har kritiseret rapporten ”Sundhedsmæssige forhold vedrørende radiobølger i mobilnet” fra juni måned 2003. Da kritikken desværre er baseret på misforståelser, vil vi gerne præcisere:

Indenrigs- og Sundhedsministeriet bad Sundhedsstyrelsen bidrage til en redegørelse, der skulle belyse de tekniske og sundhedsmæssige risici ved at opstille mobiltelefonantenner i Danmark. Der blev udelukkende bedt om inddragelse af undersøgelser, der havde belyst dette specifikke problem (mobiltelefonantenner og sundhed) og ikke undersøgelser, der bredt havde belyst sammenhængen mellem eksponering for radiofrekvente elektromagnetiske felter fra mobiltelefoner og sundhed.

Efter Sundhedsstyrelsens mening er der ikke belæg for at sige, at redegørelsen ikke er dækkende:…’Statens egen rapport fra Sundhedsstyrelsen og Videnskabsministeriet har dog efterhånden fået så kedeligt et ry for ikke at være dækkende…’ (Frederiksborgs Amts Avis’s leder 23.10.2003).

Redegørelsen giver ikke udtryk for at dække alt om mobiltelefoni. Den sundhedsfaglige del har alene set på mobiltelefonantenner og sundhed. I redegørelsen er inddraget undersøgelser offentliggjort i engelsksprogede videnskabelige databaser over videnskabelig litteratur, der har belyst en række aspekter ved problemstillingen. Denne fremgangsmåde anvendes sædvanligvis, når der skal gennemføres sundhedsfaglige vurderinger af sundhedsfaglige spørgsmål.

Sundhedsstyrelsen mener derfor, at det er fuldkommen ubegrundet at anklage den sundhedsfaglige vurdering for:…’at der i den kritiserede forskningsrapport er fusket med tallene for at tækkes mobiltelefonudbyderne’ (Jyllandspostens leder 20.10.2003), idet redegørelsen ikke indeholder egentlige undersøgelser med beregninger, men udelukkende bygger på en gennemgang af allerede eksisterende undersøgelser.

Redegørelsen ’Sundhedsmæssige forhold vedrørende radiobølger i mobilnet’ af juni 2003 fra Videnskabsministeriet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet bygger således på den eksisterende viden offentliggjort i internationale videnskabelige tidsskrifter med tilknyttet peer-review ordning, samt regeringsrapporter offentliggjort om emnet i første del af 2003.

Sundhedsstyrelsen mener fortsat, at redegørelsens sundhedsfaglige del besvarede det stillede spørgsmål og ikke kan anklages for at være videnskabeligt uredeligt. De på det pågældende tidspunkt foreliggende kilder vedrørende eventuel påvirkning af mennesker fra mobiltelefonantenner blev fremlagt og refereret på en nøgtern måde.

Sundhedsstyrelsen kan i øvrigt oplyse, at vi nøje følger de nyeste publikationer om eventuelle skadelige effekter fra mobilantenner på menneskers sundhed. De væsentligste publikationer vil blive vurderet af Sundhedsstyrelsen sammen med andre danske eksperter inden for området.

Lis Keiding, afdelingslæge, og Ole Kopp Christensen, centerchef, Center For Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024