Rapport om spiseforstyrrelser i høring

Rapporten ”Spiseforstyrrelser. Anbefalinger for organisation og behandling” i høring.
Sandra Schwartz
Dokumentation
Sundhedsstyrelsen har nu sendt rapporten ”Spiseforstyrrelser. Anbefalinger for organisation og behandling” til høring. Rapporten skal efter høringsfasen kunne tjene som et inspirationskatalog, som amterne kan lade sig inspirere af i deres prioritering og tilrettelæggelse af opgaverne i sundhedsvæsenet.

Den omhandler spiseforstyrrelserne anoreksi, bulimi og overspisning. Den gennemgår de diagnostiske kriterier og giver anbefalinger for klinisk vurdering og behandling af lidelserne.

Rapporten er udarbejdet af en arbejdsgruppe, som blev nedsat af Sundhedsstyrelsen juni 2001 med det formål at beskrive god klinisk praksis for undersøgelse og behandling af spiseforstyrrelser, herunder hensigtsmæssig visitation og organisation. Arbejdsgruppen bestod af repræsentanter for relevante videnskabelige selskaber og kliniske afdelinger, som er specialiserede i spiseforstyrrelser. Foruden arbejdsgruppen blev en Baggrundsgruppe med en bredere sammensætning knyttet til arbejdet.

Medicinaldirektør Jens Kr. Gøtrik skriver i et følgebrev, at arbejdsgruppen anbefaler, at spiseforstyrrelser oftest behandles ambulant. Indlæggelse kan imidlertid være nødvendig, og arbejdsgruppen angiver kriterier herfor, herunder hvornår tvangsbehandling kommer på tale.

Generelt gælder det for behandling af spiseforstyrrelser, at det altid er nødvendigt at arbejde med patientens motivation både ved indledningen af behandlingen og i forløbet. Da behandlingen oftest er langvarig vil en opdeling i delmål være hensigtsmæssig frem imod en fuldstændig fysisk, psykisk og social helbredelse. Behandlingen bør omfatte både ernæringsterapi, psykoterapi og behandling af de fysiske komplikationer.

Arbejdsgruppen anbefaler, at man på sigt arbejder hen imod, at der i hvert amt oprettes et spiseforstyrrelsesteam, som varetager central amtslig visitation, samler behandlingen i amtet samt udfører konsulentopgaver. Det foreslås, at teamet er tværfagligt og består af nogle af følgende faggrupper: psykiater/børne - og ungdomspsykiater, sygeplejerske, psykolog, diætist, fysioterapeut, tandlæge, socialrådgiver, ergoterapeut og sekretær. Der vil være behov for et tæt samarbejde med en bestemt pædiatrisk/medicinsk afdeling (samarbejdsafdelinger). Teamet kan evt. etableres som satellit for en bestemt landsdelsafdeling, hvortil svære tilfælde henvises, og hvorfra de kan modtages igen. Det vil fungere som konsulent for andre behandlingsinstanser i amtet, herunder samarbejde med og rådgive primærsektoren (praktiserende læger, sundhedsplejersker, kommunernes læger) samt skolevæsen og socialforvaltninger m.fl.

Ud over oprettelsen af amtslige teams anbefaler arbejdsgruppen, at der på sigt arbejdes hen imod en vis styrkelse af landsdelsafdelingerne, så de udover at være i stand til at varetage behovet for behandling af de alvorligste spiseforstyrrelser også kan være ressourcecentre for de lokale teams.

Hensigten med forslaget om en ændret organisation er, at der kan sikres tilstrækkelig behandlingskapacitet og kompetence, at henvisningsvejene bliver enkle, at der sikres kontinuitet i forbindelse med overgang fra børne- og ungdomspsykiatrien til voksenpsykiatrien, fra somatisk til psykiatrisk behandling og fra sundhedsvæsenets behandling til socialvæsenets støtte og rehabilitering, samt at behandlingsresultaterne monitoreres, og der skabes mulighed for videreudvikling af behandlingsmetoderne.

Høringssvarene skal afleveres før l. marts 2004.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024