Regeringens lovkatalog halter

I forbindelse med Folketingets åbning offentliggjorde regeringen sit såkaldte lovkatalog, der åbenbarer, hvilke lovforslag, man har tænkt sig at fremsætte i indeværende folketingsår. Læs her lovkataloget og kommentarer fra S og DF om de fremsatte forslag.
Claus Iversen

Intet nyt under solen. Det er svært at finde en rød tråd i regeringens lovkatalog på sundhedsområdet. Overordnet har jeg svært ved at se, at regeringen kommer med konkrete initiativer - ord er det eneste, der bliver lagt på bordet.

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Sundhedsordfører
Så kører toget igen. Folketingets 'sommerferie' er overstået, og Folketingssalen bliver igen fyldt med diskussioner og debatter inden for forskellige politikområder.

I forbindelse med Folketingets åbning offentliggør regeringen sit lovkatalog, hvor den åbenbarer, hvilke lovforslag, den har tænkt sig at fremsætte i løbet af folketingsåret.

SundhedsTinget har bedt Socialdemokraternes og Dansk Folkepartis sundhedsordførere om at kommentere lovkataloget, og der er - ikke overraskende - mange ris med på vejen.

Først Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen:

Dokumentation
Ændring af lov om offentlig sygesikring og lov om forebyggende sundhedsordninger for børn og unge (Ophævelse af krav om kommunal sundhedsredegørelse ) (Nov I)
  • Forslaget indebærer, at kommunerne ikke længere har pligt til at udarbejde en redegørelse i hver valgperiode om kommunernes indsats på sundhedsområdet. Forslaget er en opfølgning på kommuneaftalerne for 2003 og et udvalgsarbejde om kommunale råd og nævn m.v.

    Ændring af forskellige autorisationslove indenfor sundhedsvæsenet (Uddannelseskrav m.v.) (Nov I)

  • Forslaget indebærer en række mindre justeringer vedrørende bl.a. ajourføring af uddannelseskrav.

    Lov om forbud mod salg af alkohol og tobak til unge under 16 år (Nov I)

  • Der indføres en aldersgrænse på 16 år for salg af alkohol og tobak til børn og unge . Forbudet mod salg af tobak gælder alle steder. Forbudet mod salg af alkohol gælder kun i butikker, som har detailsalg, idet det i forvejen er forbudt at udskænke alkohol til unge under 18 år i restauranter, barer og lignende.

    Ændring af lov om patienters retsstilling (Selvbestemmelse over biologisk materiale afgivet i forbindelse med behandling - biobanker ) (Nov I)

  • Forslaget vedrører regler om selvbestemmelse over biologisk materiale, der er afgivet i forbindelse med behandling. Forslaget giver mulighed for, at patienten kan ”sige fra” med hensyn til ikke behandlingsrelateret anvendelse af afgivet biologisk materiale, at patienten får en ret til destruktion af afgivet biologisk materiale, og at patienten får en ret til udlevering af afgivet biologisk materiale, hvis patienten har en særlig interesse herfor.

    Ændring af lov om apotekervirksomhed (Dec I)

  • Formålet med forslaget er at sikre en hensigtsmæssig tilpasning af apoteker strukturen. Forslaget indebærer bl.a. en lempelse af reglerne for tildeling af supplerende bevillinger. Forslaget omfattes af lovovervågning.

    Lov om Det etiske Råd (Jan II)

  • Formålet med forslaget er at etablere et nyt etisk råd, der omfatter alle etiske spørgsmål vedrørende mennesker, planter, fødevarer og miljø samt tværgående problemstillinger.

    Ændring af lov om foranstaltninger mod smitsomme sygdomme
    (Jan II)

  • Forslaget indebærer en ændring af beredskabets organisering og en udvidelse af lovens anvendelsesområde.

    Ændring af lov om fremskaffelse af humant blod til lægemiddelformål m.v. (Jan II)

  • Forslaget gennemfører et EU -direktiv 2002/98/EF , der indebærer, at der fastsættes regler om kvalitet og sikkerhed vedrørende blod og blodkomponenter fra mennesker.

    Ændring af lov om kunstig befrugtning (Feb II)

  • Der overvejes en række ændringer af loven bl.a. på baggrund af tidligere politiske drøftelser på området, herunder bemærkningerne til L 209 om tilladelse til forskning i embryonale stamceller fra 2002/2003.

    Ændring af lov om sygehusvæsenet (Feb II)

  • Forslaget indebærer, at der indføres en udvidet adgang til forsøg i sygehusvæsenet, herunder en specifik adgang til forsøg med opkrævning af gebyr ved udeblivelse fra aftalt behandling. Forslaget omfatter desuden en adgang til, at nærmere bestemte private institutioner kan blive omfattet af det frie sygehusvalg. Herudover omfatter forslaget et krav om klar og hurtig besked til patienterne om tid og sted for en behandling og om behandlingsmuligheder på andre sygehuse.

    Ændring af lov om offentlig sygesikring (Afvikling af det statslige tilskud til den særlige sygesikringsordning for søfarende) (Okt I)

  • Forslaget indebærer, at rederbidraget forhøjes således, at det dækker alle udgifter til sygesikring for søfarende . Forslaget skal ses i sammenhæng med finanslovforslaget for 2004.


  • Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024