Regler for gratis fysioterapi skal ændres

NYHED: Både DF og S vil se på reglerne om gratis fysioterapi. De er utilfredse med, at scleroseramte mistede deres særstatus.
DF og Socialdemokraterne vil gerne have ændret reglerne for gratis fysioterapi.
DF og Socialdemokraterne vil gerne have ændret reglerne for gratis fysioterapi.
Maria Dalby
Fakta

Sagens forløb:

I maj måned 2006 får Scleroseforeningen i et brev besked om, at patienter med diagnoserne Dissemineret Sclerose eller Amyotrof Lateral Sclerose, ikke længere kan undtages fra reglen om, at gratis fysioterapi kun gives til personer, der er så svært handicappede, så de ikke kan klare sig selv.

Retningslinjerne ændres i 2005 - og det er på den baggrund af Scleroseforeningen næsten et år senere modtager brevet, der fratager cirka 2000 af deres medlemmer retten til gratis fysioterapi.

Sundhedsstyrelsen har pr. 1. oktober 2005 udstedt reviderede retningslinier for fysisk handicappede personers adgang til vederlagsfri fysioterapi.

Det nye, der trådte i kraft pr. 1. oktober 2005, er, at den praksis, som gennem mange år har været anvendt ved fortolkning af svært fysisk handicap, er blevet synliggjort med følgende formulering i retningslinierne gældende pr. 1. oktober 2005:

"Udgangspunktet for Sundhedsstyrelsens vurdering af, om en patient har et svært fysisk handicap er følgende negative afgrænsning: En patient, som kan klare sig selv indendørs i døgnets 24 timer uden hjælp eller hjælpemidler til den daglige personlige livsførelse, har ikke et svært fysisk handicap".

Den oprindelige grund til at indføre gratis fysioterapi:
Baggrunden for vederlagsfri fysioterapi, der trådte i kraft 1. juli 1989, var en udvikling gen­nem 1980'erne, som havde øget egenbetalingen for al fysioterapi, så politikerne efterhånden ønskede at finde en løsning, som helt fritog personer med et svært fysisk handicap for egenbetalingen.


Kilde: DSI og Altinget

"Jeg kan bare ikke forstå, at dem, der har allermest brug for behandling, dem svigter man." Sådan siger Jens Peter Vernersen, Socialdemokraternes nye sundhedsordfører, når han konfronteres med, at de scleroseramte har mistet retten til gratis fysioterapi.

De scleroseramte har haft en særregel, der gjorde det muligt for dem at modtage gratis fysioterapi som et forebyggende tiltag mellem deres anfald. Men den praksis har Sundhedsstyrelsen ændret.

Lang proces
Beslutningen blev allerede truffet i maj måned sidste år af Sundhedsstyrelsen, men først nu er det lykkedes De Samvirkende Invalideorganisationer (DSI) at få foretræde for Sundhedsudvalget. De arbejder nu på at få en ny definition af, hvem der kan få gratis fysioterapi.

Jens Peter Vernersen vil arbejde for, at reglerne ændres, og han vil i første omgang lytte til DSI's argumenter.

"Det er dybt besynderligt, at særordningen faldt bort. Når det drejer sig om medicinske patienter, hvor det er svært at måle og veje resultaterne, så er regeringen ligeglad. Det er langt lettere at få flere penge, når det handler om operationer af knæ, der kan måles og vejes," siger han.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024