S: Ingen kovending på spørgsmål om hospitaler

NYHED: Ingen skal transporteres 100 km., når de er kommet til skade i en ulykke. Det mener Socialdemokraterne og opfordrer regionerne til at tænke på mennesket og ikke systemet.
S vil sætte grænse på 100 km. til nærmeste hospital. Helikopter er ikke løsningen.
S vil sætte grænse på 100 km. til nærmeste hospital. Helikopter er ikke løsningen.
Maria Dalby

Bent Hansen følger systemet, men det er også et spørgsmål om, at følge hvad befolkningen vil have. Derfor opfordrer vi regionerne til at tænke over befolkningssammensætningen, som de både har gjort i Nordjylland, på Sjælland og i København.

Jens Peter Vernersen
Sundhedsordfører for S

"Det kan blive en konsekvens, at små sygehuse må lukke. Der skal være behandling overalt, men vi skal ikke være så bange for at transportere folk lidt længere." Sådan sagde den daværende sundhedsordfører for Socialdemokraterne, Lone Møller, til Fyns Stiftstidende for lidt over et år siden.

Den nuværende sundhedsordfører Jens Peter Vernersen oplever i dag ingen modsætning i forhold til de meldinger, som både han selv og partiformand Helle Thorning-Schmidt er kommet med de sidste par dage.

"Jeg tror bestemt heller ikke, at Lone Møller ville have haft mere end 100 km til nærmeste sygehus. Alle siger det samme. Der skal maksimalt gå 15 minutter før ambulancen når frem, også skal der maksimalt være 30 minutter til nærmeste sygehus," siger Jens Peter Vernersen.

Uenige med Bent Hansen
Han afviser, at den større afstand vil kunne løses ved brug af helikopter, da det vil betyde, at der skal stå et helt speciale hold klar. Derved ligger han sig ud med formanden for Danske Regioner, Bent Hansen. Der også er hans partifælle.

Dokumentation

Endelig besvarelse af spørgsmål nr. 300 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren 15. februar 2007

Spørgsmål 300:
"I hvilket omfang er der evidens for Sundhedsstyrelsens anbefalinger om størrelsen af befolkningsgrundlaget i relation til hospitaler med akutfunktioner?"

Svar:
Jeg har bedt Sundhedsstyrelsen om bidrag til brug for endelig besvarelse af spørgsmålet.
Sundhedsstyrelsen har oplyst: "Ved udarbejdelsen af akutrapporten har Sundhedsstyrelsen foretaget en systematisk litteraturgennemgang og foretaget udtræk fra Landspatientregistret samt andre relevante registre/ databaser vedr. aktiviteten i det akutte beredskab.

Litteraturen om organisering af det præhospitale beredskab og akutmodtagelse er meget sparsom. Samtidig er det svært at overføre erfaringer fra udlandet pga. store geografiske og organisatoriske forskelle. Ekspertgruppen og Sundhedsstyrelsen har således på mange områder været nødt til at træffe beslutninger om krav og anbefalinger til akutberedskabet baseret på en kombination af sundhedsfaglig og administrativ viden og vurdering."

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens bidrag, idet jeg også henviser til mit foreløbige svar.

Vedrørende det videre forløb med Sundhedsstyrelsens gennemgang af akutberedskabet henvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 299.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024