Screening af gravide med Hepatitis B fungere ikke optimalt

Ministeren har bedt sundhedsstyrelsen om en udtalelse vedrørende screening af gravide med hepatitis B. Ministeren er bevidst om, at den selektive screening ikke fungerer optimalt, men undersøgelser viser, at den fanger ca. 70% af tilfældene.
Tina Møller
Dokumentation

Spørgsmål 103:

" Ministeren bedes kommentere det forhold, at i flere år har både eksperter og Statens Serum Institut anbefalet, at man screener alle gravide for hepatitis B. På den måde ville man angiveligt kunne undgå, at overse den tredjedel af de gravide i den nuværende risikogruppe, som egentlig skal undersøges, men som i dag overses af de praktiserende læger. Det betyder, at der hvert år bliver født et antal børn med kronisk hepatitis B. Heraf forventes det, at en fjerdedel vil dø af deres sygdom. Dette kunne man formentlig undgå for 1 mio. kr. om året, fordelt på landets amter. Det svarer til prisen på en levertransplantation. Indtil videre har Sundhedsstyrelsen behandlet et forlag om dette i næsten 2 år. Imens er et antal børn blevet smittet. Formentlig 10-20 om året. I den forbindelse bedes ministeren også kommentere Sundhedsstyrelsens sagsbehandlingstid i denne sag."

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen bedt Sundhedsstyrelsen om en udtalelse. Sundhedsstyrelsen oplyser, at man er opmærksom på, at ikke alle gravide med hepatitis B fanges i den selektive screening hos praktiserende læge, og at ikke alle børn, der fødes af gravide med kronisk hepatitis B, dermed bliver vaccineret ved fødslen, som anbefalet af Sundhedsstyrelsens i vejledning om forebyggelse mod viral hepatitis fra juni 2002.

Styrelsen anfører, at "Problemet har været diskuteret løbende, og Sundhedsstyrelsen har desuden fra Statens Serum Institut d. 20. marts 2002 modtaget et konkret forslag om, hvordan man kunne indføre generel screening af alle gravide for hepatitis B virusinfektion. Dette forslag er ikke færdigbehandlet, idet Sundhedsstyrelsen har haft andre presserende sager, f.eks. det biologiske sundhedsberedskab.

Sundhedsstyrelsen skal gøre opmærksom på, at der i mange år har været en selektiv screening for hepatitis B, hvor man anbefaler undersøgelse af gravide med særlig risiko for at have hepatitis B, bl.a. indvandrere fra områder med høj forekomst samt intravenøse stofmisbrugere og deres partnere. Hepatitis B infektion er ikke udbredt i den almindelige danske befolkning, og derfor har man ikke tidligere indført en generel screening af alle gravide kvinder i Danmark.

Den selektive screening fungerer ikke optimalt, men undersøgelser viser, at den dog fanger ca. 70% af tilfældene.

Sundhedsstyrelsen vil nu til færdigbehandling af sagen bede Statens Serum Institut om yderligere oplysninger om:

  1. hvor mange tilfælde man mener, der overses pr. år på landsplan
  2. hvilke sammenlignelige lande der har indført en generel screening af gravide for hepatitis B.

For så vidt angår udgifterne i forbindelse med Statens Serum Instituts forslag har Sundhedsstyrelsen drøftet muligheden af at screening foretages i landets blodbanker i Sundhedsstyrelsens transfusionsmedicinske råd, og det vurderes herfra, at udgifterne skønsmæssigt vil andrage 2 mio. kroner".

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger, og skal i øvrigt beklage sagsbehandlingstiden. Jeg har noteret mig, at Sundhedsstyrelsen nu tager initiativ til færdigbehandling af sagen, og kan supplerende oplyse, at styrelsen forventer at have afsluttet sagsbehandlingen med udgangen af april måned 2003.

 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024