SF: Bedre konkurrencevilkår til offentlige sygehuse

NYHED: SF kræver, at regeringen udligner forskellene mellem, hvad de private og offentlige sygehuse betales for ens behandlinger. De Radikale er med, mens Venstre og DF er forbeholdne.
SF mener, at de offentlige hospitaler skal have lige så meget for den samme operation som et privathospital.
SF mener, at de offentlige hospitaler skal have lige så meget for den samme operation som et privathospital.
Anders Heissel

Reglerne i dag betyder en skrævvridning af systemet, fordi det offentlige får mindre for en operation end private sygehuse. Og det betyder, at det offentlige begynder at spare på andre af sine opgaver.

Karl Bornhøft
SF's sundhedsordfører
Fakta

Fakta om DRG:

DRG står for Diagnose Relaterede Grupper og er et system, som bliver brugt i den danske sygehussektor til at afregne behandlingen af patienter på blandt andet sygehuse.

Desuden bliver DRG brugt som et redskab til at analysere omkostninger og aktivitet på landets sygehuse.


Kilde: Sundhedsstyrelsen

Det offentlige sundhedsvæsen lider under at få mindre for en operation, end et privathospital gør. Det udhuler de offentlige sygehuse, og derfor skal hele takstsystemet i det danske sundhedsvæsen laves om, så offentlige og private sygehuse får præcis den samme betaling for den samme behandling.

Det mener SF's sundhedsordfører Karl Bornhøft, der netop har fremsat forslaget i Folketinget.

"Reglerne i dag betyder en skrævvridning af systemet, fordi det offentlige får mindre for en operation end private sygehuse. Og det betyder, at det offentlige begynder at spare på andre af sine opgaver, som det er enten ikke er garanti eller DRG-takst på. Det er eksempelvis pleje af de ældre, medicinske patienter, rengøringen på sygehuset eller forebyggende arbejde. Det udhuler det offentlige sundhedsvæsen," siger Karl Bornhøft.

Dokumentation

Karl Bornhøft stiller "hofteregnskabet" sådan op:

En ny hofte på et offentligt sygehus koster 68.380 kr., men hvis det offentlige ikke kan garantere operationen inden for en måned og sender patienten til et privathospital, skal det offentlige betale 76.132 kr. til privathospitalet, altså omkring 10 pct. mere end det offentlige får ind.

Men ifølge Karl Bornhøft får det offentlige slet ikke 68.380 kr. for operationen, men kun 47.866 kr., der svarer til 70 pct. af de 68.380 kr. Det skyldes, at en stor del af aktiviteten i det danske sygehusvæsen er takstfinansieret via "Løkkeposen".

Det svarer til, at det offentlige taber knapt 30.000 kr., hver gang en hoftepatient bliver sendt til det private, ifølge Karl Bornhøft.

Med til billedet hører, at "Løkkeposen" kun udgør fem pct. af det samlede finansieringsgrundlag for de offentlige sygehuse ifølge finansloven.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024