Solarielov bliver godt modtaget

SOLARIER: Regeringen vil fremlægge en solarielov med krav, tilsyn og kontrol. Lovens præcise indhold er endnu ukendt, men både branchen og Kræftens Bekæmpelse er glade for udsigten til styrket kontrol.
En ny lov om solarier skal sikre ordentlig regulering, kontrol og tilsyn med branchen.
En ny lov om solarier skal sikre ordentlig regulering, kontrol og tilsyn med branchen.Foto: Colourbox
Lasse Lange

Vi ønsker en klar og utvetydig lov, der administreres ens i hele landet. Så længe nye regler er baseret på et sagligt videnskabeligt grundlag, så hilser vi dem velkommen.

Henrik Marx
Formand, Dansk Solarie Forening

Regeringen vil fremsætte en såkaldt solarielov med regler for tilsyn og kontrol af solcentre.

Det kom frem, da regeringen fremlagde sit lovprogram i forbindelse med Folketingets åbning tirsdag.

Og sådan en lov er en god ide, mener både Kræftens Bekæmpelse, Lægeforeningen og Dansk Solarie Forening, der dog ikke er helt enige om, hvad loven bør indeholde.

Dokumentation

Sådan beskriver regeringen den kommende lov om solarier
Lovforslaget indebærer, at der fastsættes krav til solariers udstråling og UV-type, beskyttelse af forbrugeren og om tilsyn og kontrol med solcentre. Forslaget følger op på anbefalingerne fra en tværministeriel arbejdsgruppe under Erhvervs- og Vækstministeriet (Sikringsstyrelsen).

Anbefalingerne, som loven skal følge op på
1. Der kan med fordel opstilles en regel om, at det er en betingelse for anvendelsen af solarier, at solarier skal overholde udstrålingskravet på maksimalt 0,3 W/m2.

2. Der kan, på baggrund af en sundhedsfaglig vurdering, med fordel opstilles et forbud mod at anvende solarier af UV-type 4 i solcentre.

3. Der kan, på grund af risikoen for forkert brug, med fordel opstilles et krav om, at solarier af UV-type 1 og 2 ikke anvendes i ubemandede solcentre.

4. Man kan, på baggrund af en sundhedsfaglig vurdering, med fordel forbyde brug af solarier for personer under 18 år.

5. Der kan med fordel stilles som betingelse for anvendelse af solarier, at de til enhver tid vedligeholdes.

6. Man kan med fordel tage udgangspunkt i standardens krav til sikkerhedsforanstaltninger.

7. Man kan med fordel stille krav til solcentrene om, at der stilles beskyttelsesbriller til rådighed for forbrugerne, og at beskyttelsesbrillerne lever op til standardens krav.

8. Man kan med fordel stille krav om, at solarierne skal være udstyret med en timer, der kan indstilles i overensstemmelse med fabrikantens dosseringsplan eller tilsvarende anvisninger.

9. Man kan med fordel stille krav om, at solarierne mærkes med UV-type og ækvivalenskodeområde, der angiver, hvilke typer af lysrør, der skal anvendes i det enkelte solarium. Det gør det i et vist omfang muligt for en kontrolmyndighed at foretage en umiddelbar kontrol af, om det enkelte solarium overholder kravene til udstråling og UV-type.

10. Man kan med fordel stille krav om ophængning af en plakat med de nordiske råd angående brug af solarier. Det vil medvirke til at sætte den enkelte forbruger i stand til at foretage et oplyst valg.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024