Debat

Studerende: Stop unge, før de begynder at ryge

Ansvarlige politikere i New Zealand har besluttet at dem, der i dag er under 14 år, aldrig nogensinde kommer til at købe deres første pakke cigaretter. Det kan og bør vi overgå i Danmark. Konkret skal det være strafbart både at sælge og videresælge tobaksprodukter til personer født efter år 2007, skriver statskundskabsstuderende Lucas Honoré.

Danmark bør ikke blot følge New Zealands eksempel i tobakslovgivningen, men overhale indenom, skriver Lucas Honoré.
Danmark bør ikke blot følge New Zealands eksempel i tobakslovgivningen, men overhale indenom, skriver Lucas Honoré.Foto: Carlo Allegri/Reuters/Ritzau Scanpix
Lucas Honoré
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Midt i min levetids største sundhedskrise, er der på den anden side af jorden sket et sundhedsmirakel.

Ansvarlige politikere i New Zealand har besluttet at forhindre, at de, der i dag er under 14 år, aldrig nogensinde kommer til at købe deres første pakke cigaretter.

Det bliver omtalt som en historisk dag for folkesundheden og det bør inspirere os i Danmark.

Vi bør ikke blot følge New Zealand, men overhale indenom og ikke blot sænke aldersgrænsen for køb af tobaksprodukter år for år.

Vi skal sætte ambitiøse mål og ikke bare lave planer for planer.

Vi kan ikke knække cigaretterne, men vi kan gøre det ulovligt at ryge dem

Lucas Honoré
Statskundskabsstuderende

Konkret skal det være strafbart både at sælge og videresælge tobaksprodukter til personer født efter år 2007.

Det er både det år, hvor ansvarlige politikere har været modigst på folkesundhedens vegne, da rygeloven trådte i kraft. Det rammer samtidig de børn, der i dag er 14 år, som er den alder, hvor rygestartskurven knækker.

Vi kan ikke knække cigaretterne, men vi kan gøre det ulovligt at ryge dem.

Her har vi faktisk et instrument til at nedbringe antallet af unge rygere, som næppe ville møde samme modstand som at hæve eksempelvis at hæve priserne drastisk, når det retvisende fremføres, at det potentielt er ulighedsskabende.

Ligeledes har problematikken med influencere, der deler indhold med cigaret været diskuteret, men det er formentlig også usandsynligt, at der vil være flertal til en lov om at forbyde det. Men målrettet at mindske sandsynligheden for at helt unge mennesker starter med at ryge, det er der vel ingen ansvarlig politiker, der kan være imod.

En gave for livet

Da jeg var barn, vakte rygeloven stort postyr, men jeg husker også hvordan stuerne med årene ikke længere blev tømt til børnefødselsdagene. Jeg husker ellers tydeligt hvordan de voksne efter lagkagen trods alt var så venlige at ryge på terrassen på den anden side af de store glaspartier, hvor de pulsede til skue for os fætre og kusiner, der var blevet efterladt bag de tilrøgede ruder.

For 14 år siden gav min far mig en særlig fødselsdagsgave, da han lovede at stoppe med at ryge. I dag håber jeg, at ansvarlige politikere vil give alle dem, der i dag er 14 år, en gave og sænke deres sandsynlighed for at starte med at ryge ved aldrig at give dem lov til at købe tobaksprodukter. 

Som minimum bør en røgfri generation være alle sundhedsordføreres 2025-mål, men lad os hellere gøre noget ambitiøst ved det.

Det ville egentlig også klæde børnenes statsminister, hvis hun da stadig kalder sig det. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024