Sundhedstilbud bliver kendt med tiden

MÅLING: Kun 7 pct. af danskerne har haft kontakt med kommunernes sundhedstilbud. Men det er ikke overraskende, mener KL.
Maria Dalby
Fakta

Det tilbyder din kommune:
Tilbuddene varierer fra kommune til kommune. Her er en række typiske eksempler på kommunale tilbud.

Rygestop-kurser
Flere kommuner tilbyder rygestop-kurser, hvor deltagerne får redskaber til at kvitte tobakken. Det kan foregå i grupper, så de kan støtte hinanden undervejs. Det kan også foregå individuelt og i nogle tilfælde over telefonen.

Fysiske aktiviteter
Der er kommuner, som selv arrangerer motionsaktiviteter som f.eks. stavgang. Andre kommuner samarbejder med lokale idrætsklubber om at gøre idrætstilbuddene attraktive for flest mulige mennesker.

Forebyggende hjemmebesøg
Er du over 75 år, har du ret til forebyggende hjemmebesøg af en medarbejder fra et lokalcenter. Du behøver ikke have et konkret problem med helbredet for at få besøg. Du bestemmer selv, hvad I skal tale om.

Patientrettet forebyggelse
Lider du af diabetes 2, rygerlunger eller anden kronisk lidelse, kan kommunen have tilbud til dig. Tilbuddene kan handle om motion og kostvejledning. I nogle tilfælde kan du også få en patientuddannelse, hvor du kan lære at leve med din sygdom.

Forebyggelse og sundhedsfremme i din kommune
Oplysninger om hvilke tilbud din kommune har, finder du på kommunens hjemmmeside.


Kilde: sundhed.dk

Kun 7 pct. af danskerne svarer, at de har været i kontakt med kommunernes nye sundhedstilbud. 93 pct. af danskerne svarer, at de ikke har været i kontakt med tilbuddene. Men det vel at mærke kun en måned efter, at kommunerne fik ansvar for forebyggelse og genoptræning.  

Gør det i forvejen
Kommunerne vil i høj grad leve op til det større ansvar for forebyggelse og sundhedsfremme gennem de ordninger og det arbejde, der allerede gøres på sundhedsområdet f.eks. i sundhedsplejen og i hjemmesygeplejen. Derfor er det heller ikke overraskende, at flertallet - på spørgsmålet, om de har været i kontakt med kommunens nye sundhedstilbud - svarer nej, mener KL.

"Jeg tror, at resultatet ville være anderledes, hvis man havde spurgt, om danskerne har været i kontakt med nogle konkrete kommunale tilbud, f.eks. genoptræning eller rygestopkurser. Det vil her godt en måned efter reformens ikrafttræden nok stadig ikke blive en meget høj procentdel - men det vil det til gengæld blive, hvis man så spørger igen om et år," siger Helle Schnedler, chefkonsulent i KL.

Hun forudser, at danskerne med tiden vil lære også de nye sundhedstilbud i kommunen at kende.

Meningsmåling:
Har du haft kontakt med kommunernes nye sundhedstilbud?
Ja 7 pct.
Nej 93 pct.
Ved ikke 0 pct.

Meningsmålingen er lavet af A&B Analyse for netavisen Altinget.dk. I alt er 1038 personer spurgt på baggrund af et repræsentativt grundlag.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024