Svigt i patientkost

Underernærede patienter får ikke nok hjælp. Det viser en undersøgelse fra Amtssygehuset i Herlev. Ingen fokus på kost.
Helle Ib

Personligt mener jeg, at det ideelle ville være, hvis der blev ansat diætister på alle afdelinger, da deres fokusområde er ernæring. Der er undersøgelser, som tyder på, at indlæggelsestiden bliver kortere, og at patienterne kommer sig hurtigere, hvis de får den rigtige ernæring.

Marie Feldskov Hansen
Klinisk diætist

Patienter med ernæringsproblemer kan langt fra altid være sikre på at få den rigtige kost, selv når der har været en diætist inddraget i behandlingsforløbet. Det viser en undersøgelse fra Amtssygehuset i Herlev, hvor man har fulgt 60 patienter, der havde brug for en særlig ernæringsplan.

Kun godt halvdelen af de patienter, der indgik i undersøgelsen, fordi de havde brug for en særlig kostplan, fik ordineret klinisk diætist tilsyn i journalen. De 60 patienter havde brug for særlig ernæringsrigtig kost på grund af eksempelvis vægttab og utilstrækkelig optagelse af næringsstoffer.

Ingen fokus på kost
Undersøgelsen konkluderer blandt andet, at det haltede med fokus fra lægerne, der langt fra altid fik noteret den ordinerede kostplan i journalen. Samtidig viste det sig, at hovedparten af patienterne kun blev vejet én gang om ugen i stedet for de anbefalede tre gange. Trods målet om, at patienterne skulle ”re-screenes” en uge efter indlæggelsen, skete det kun i under halvdelen af tilfældene. Og det skema, som Sundhedsstyrelsen har udarbejdet til hjælp for sundhedspersonalet – ”ernæringsskemaet” – blev ikke altid korrekt udfyldt.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024