Sygefravær kan nedbringes

En sygefraværspolitik kan spare virksomheder mange penge. Det er muligt at forebygge sygefravær, viser eksempler fra virksomheder.
Maria Dalby
Fakta
Hver dag hele året rundt er omkring 140.000 i arbejdsstyrken syge. Til sammenligning var der cirka 117.000 ledige i september.

Godt 24.800 syge modtager sygedagpenge i mere end 1 år. 2 ud af 3, der er syge mere end 1 år, kommer ikke umiddelbart tilbage til job.

Antallet af deltidssygemeldinger med udbetaling af sygedagpenge er steget med knap 40 procent fra 2003-2005.

De offentlige udgifter alene til sygedagpenge udgør cirka 12 milliarder kroner om året. Virksomhedernes udgifter i forbindelse med sygefravær skønnes at være på omkring 23 milliarder kroner om året.

I gennemsnit modtager knap 3 procent af arbejdsstyrken sygedagpenge.

Hvis vi i gennemsnit var syge én dag mindre, ville sygefraværet kunne nedbringes med 10.000 helårspersoner og tilsvarende bidrage til arbejdsstyrken.

De fleste opgørelser peger på, at sygefraværet er øget hvert år siden slutningen af 1990'erne.


Kilde: Ledernes Hovedorganisation og Beskæftigelsesministeriet
Sygefravær koster samfundet 35 milliarder kroner om året. Derfor stiller beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og Ledernes Hovedorganisation sig i spidsen for en ny kampagne: "Mere nærvær mindre fravær". Kun 48 procent af landets virksomheder, såvel offentlige som private, har en sygefraværspolitik. Den konklusion blev præsenteret tirsdag.

En procent mindre kan betale al indsats
Coloplast er en af de danske virksomheder, som vil gøre noget ved deres sygefravær. Personalekonsulent Liselotte Zedeler forklarer, at virksomheden har valgt at gøre en indsats, fordi fraværet var for højt.

"Vi har en målsætning inden for et år om at få nedbragt det samlede fravær med en procent."

Hvis det lykkedes, vil den besparelse kunne dække den udgift, som virksomheden har ved blandt andet at tilbyde gratis psykologhjælp, rygestopkurser og fysioterapi.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024