Undersøgelse viser, hvad stofmisbrugere dør af

Sygdom er en stærk medvirkende årsag til stofmisbrugernes høje dødelighed, viser en undersøgelse som Københavns Kommune har lavet.
Claus Iversen
Dokumentation
Undersøgelsens hovedformål var at undersøge, hvad stofmisbrugerne dør af, mens de er i behandling. En af konklusionerne er, at sygdom er en meget hyppigere dødsårsag blandt københavnske stofmisbrugere i behandling, end man hidtil har troet. Men at der også er tale om et årsagskompleks, hvor alder, social marginalisering, sygelighed og behandling indgår.

Undersøgelsen peger på behovet for at sætte fokus på den sundhedsfremmende, behandlingsmæssige og socialt integrerende indsats for stofmisbrugere i København.

Metode og materiale
Undersøgelsen handler om dødsfald blandt stofmisbrugere, som var i kontakt med behandlingssystemet i Københavns Kommune i perioden 1997-1999. Undersøgelsen sammenholder oplysninger om de afdøde med en kontrolgruppe blandt stofmisbrugere i behandling. Derudover sammenlignes forskellige opgørelser over stofrelaterede dødsfald i perioden i København.

Dødeligheden
I perioden 1997-1999 havde 2.956 personer kontakt med behandlingssystemet, heraf var 172 døde i samme periode. 122 dødsfald indtraf mens stofmisbrugere var indskrevet i behandling, 15 indtraf en indenfor måned efter at de var udskrevet af behandling (i behandlingspause) og 35 indtraf mere end en måned efter at behandlingen var afsluttet. Den samlede dødelighed var 2,5% om året for de stofmisbrugere, der havde haft kontakt med behandlingssystemet. 37% døde af forgiftning, 44% af sygdomme, heraf var en tredjedel infektionssygdomme og 18% døde af andre årsager (voldelig død inkl. selvmord, mord og ulykke). Undersøgelsens resultater
Undersøgelsen viste, at en langt større andel af dødsfald blandt stofmisbrugere er sygdomsrelaterede, end man hidtil har vurderet. Hidtil har man antaget, at forgiftning spiller en væsentlig større rolle.

Dødeligheden var 1% blandt stofmisbrugere i stoffri behandling og 2,5% for stofmisbrugere i substitutionsbehandling. Man kan her sammenligne med resultaterne fra en hollandsk undersøgelse vedrørende Amsterdams metadontilbud, hvor man fandt en dødelighed på 3,0%. De undersøgte i Amsterdam havde samme køns- og aldersfordeling som i København, og begge grupper blev undersøgt på samme måde. Man kan tolke resultaterne som, at dødeligheden er relativt høj for ældre stofmisbrugere, uanset at de er i vedvarende metadonbehandling.

Man fandt i undersøgelsen en sammenhæng mellem dødelighed og en række samvirkende faktorer som alder, social marginalisering, sygelighed og behandling. Man fandt en sammenhæng mellem alder og dødelighed, men kun for dem over 50 år. Social marginalisering, f.eks. indikeret ved ikke at have en bolig og at oppebære førtidspension, som også kan indikere et dårligt helbred, øgede også risikoen for død. Uddannelse synes at fungere som en faktor, der beskyttede mod død. Det kan fortolkes som, at det at have gennemført en uddannelse, at have personlige ressourcer, også får betydning for overlevelse som stofmisbruger. Ordination af antidepressiva og smertestillende medicin andet end metadon viste en sammenhæng med øget risiko for død.

Der kunne ikke vises nogen sammenhæng mellem psykisk sygelighed, målt som psykiatriske indlæggelser, og øget risiko for død, hvad man ellers kunne have forventet udfra tidligere undersøgelser.

Hvem har stået for undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført i et samarbejde mellem Embedslægeinstitutionen for Københavns - og Frederiksberg Kommuner, Familie-og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Københavns Kommune og Retskemisk institut ved Københavns Universitet. Undersøgelsen er finansieret af Nordisk Ministerråd.

Undersøgelsen kan rekvireres hos Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Københavns Kommune på telefon 33 17 34 97.

Kontaktpersoner for yderligere oplysninger:
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Socialoverlæge Peter Ege tlf. 33 17 36 07.
Embedslægeinstitutionen, Embedslæge Henrik Sælan, tlf. 72 22 74 75.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024