Unges trivsel: en undersøgelse blandt 9. klasses elever med fokus på seksuelle overgreb i barndommen.

Tina Møller
Dokumentation
Statens Institut for Folkesundhed har foretaget den hidtil mest omfattende danske undersøgelse af seksuelle overgreb i barndommen. Den er foretaget blandt 9. klasses elever, og omfatter 6.000 15-16 årige fra hele landet svarende til godt 10% af alle 9-klasses elever. Den er gennemført i foråret 2002.

Den danske lovgivning har en seksuel lavalder på 15 år. Det betyder, at det er strafbart for en person over 15 år at have seksuelt forhold til et barn under 15 år. I alt 11% af de unge rapporterede, at de inden de fyldte 15 år havde haft seksuelle erfaringer med en ældre person, erfaringer som er strafbare efter dansk lovgivning. Lovgivningen skal beskytte børn mod handlinger, som de ikke selv kan overskue konsekvenserne af, men gør derved også seksuelle erfaringer mellem omtrent jævnaldrende strafbare.

I alt 8% af pigerne og 2% af drengene havde været udsat for et strafbart seksuelt overgreb før 15 års alderen, hvor der var mindst 5 års aldersforskel mellem barnet og den ældre person.

De unge selv opfatter ikke alle disse handlinger som over-greb. Hvis man i forekomsten af seksuelle overgreb i barn-dommen kun medtager de overgreb, som de unge selv har vurderet som et overgreb, er forekomsten 3% blandt piger og knap 1% blandt drenge. Det svarer til at 1.280 piger og 330 drenge blandt alle 15-årige i Danmark selv vurderer, at de har været udsat for et seksuelt overgreb i barndommen.

De unge oplever typisk , at det er et overgreb, når der er stor aldersforskel, og når der er brugt trusler, tvang og afpresning .

Flertallet af børnene, 85%, var 12-14 år første gang overgrebet skete. Krænkeren var hyppigst en bekendt, i 10% af overgrebene var det et familie-medlem og i 5% en omsorgsperson uden for familien.

Der er markante sammenhænge mellem seksuelle overgreb og dårlig trivsel. Det drejer sig både om tristhed og om selvoplevet dårligt helbred og sygdom. Der er sammenhæng mellem seksuelle overgreb, utrygge opvækstvilkår og vold i familien.

De unge peger på:

  • at børn allerede tidligt i barndommen bør gives bedre kendskab til deres rettigheder og have bedre adgang til rådgivning især i skolen
  • at voksne uden for familien skal reagere på børns signaler om, at noget er forkert
  • at forældre skal passe bedre på deres børn
  • at det skal være nemmere at fjerne børn fra forældre, der begår overgreb
  • at forældre skal oplyses bedre, så de bliver gode forældre og kan passe på deres børn
  • at voksne skal være ordentligt parate til at få børn, de skal virkelig overveje om de kan magte det.

    Baggrunden for undersøgelsen er et ønske om en øget indsats mod seksuelle overgreb på børn. Denne indsats må baseres på en solid viden om omfanget, karakteren og følgevirkningerne af seksuelt misbrug af børn. Denne undersøgelse blandt unge har afdækket mange problemstillinger, som ikke tidligere har været belyst, og kan derved bidrage til en målrettet indsats mod seksuelt misbrug af børn.

    Undersøgelsen er gennemført på anmodning af Socialministeriet.

    Publikationen udgives den 30.08.2002.

    Nærmere information om undersøgelsen kan fås hos: Forskningsmedarbejder, speciallæge Karin Helweg-Larsen

    Statens Institut for Folkesundhed
    Svanemøllevej 25 – 2100 København Ø
    Tlf. 3920 7777 - Fax 3920 8010
    Direkte: 3920 7776 *305 eller mobiltelefon: 2244 1951

    og hos:
    Lektor i klinisk børnepsykologi Helmer Bøving Larsen
    Københavns Universitet Amager - tlf. 3532 8677

    Rapporten kan bestilles på Statens Institut for Folkesundhed, tlf. 3920 7777
    Pris 175 kr. + forsendelse 35 kr.


  • Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024