Ungkampagne "Livet som gave"

Sandra Schwartz
Dokumentation
Ung "livet som gave" kampagne
Organdonation kender ingen alder. Det gør organtransplantation heller ikke. Hvert år får mange unge livet tilbage efter at have modtaget et nyt organ. Ny kampagne skal få flere unge til at melde sig til organdonorregisteret.

En ny organdonorkampagne skal få flere unge til at tage stilling til organdonation og tilmelde sig Rigshospitalets Organdonorregister. -Beslutningen om organdonation er for vigtigt til at overlade til andre, siger Ib Gaarde-Nissen, formand for Transplantationsgruppen, der står bag kampagnen sammen med Amtsrådsforeningen og Sundhedsstyrelsen.

Han peger på, at de unge gerne være med til at ændre en masse i samfundet. De snakker mere med vennerne og er åbne for at sætte sig ind i formålet og tage stilling. Og de spreder budskabet, når de snakker sammen.

Kampagnen består af to Go Cards og Newbie Cards, som lægges ud på cafeer, i biografer m.v., hvor unge færdes. Kampagnen opfordrer de unge til at søge mere information på www.livetsomgave.dk, snakke med familie og venner og indsende postkortet til Organdonorregistret.

Som led i kampagnen vil alle mellem 18 og 40 år, der får nyt sygesikringskort, samtidig modtage et organ-postkort. Sygesikringskortet og organkortet udsendes ved lægeskift og flytning.

Transplantationsgruppens lokale medlemmer vil uddele kortet på gaden over alt i landet.

Ventelisten kortere for første gang i 4 år
-Kampagnen sidste år i september har virkelig øget danskernes viden om organdonation og transplantation. Efter kampagnen er der kommet 152.000 nye tilmeldinger til Rigshospitalets Organdonorregister, så der nu er 412.000 tilmeldt. Og det fortsætter med cirka 3.000 nye tilmeldinger om måneden.

-Vi er meget glade for, at det hjælper, når danskerne melder sig som donor, siger Ib Gaarde-Nissen og fortsætter: -Ventelisten er for første gang i fire år blevet kortere, samtidig med at mange har fået nyt liv med en transplantation.

I 2002 ventede 652 mennesker på en nyre, lunge, hjerte eller lever. Ventelisten er faldet til 604 i 2003, samtidig med at 280 fik transplanteret et organ i 2002. -Men der er brug for flere organer for at hjælpe de mennesker, der står på venteliste, og hvis eneste håb er en ny lunge, et nyt hjerte eller en nyre fra en afdød. Vi håber, mange flere unge vil snakke om organdonation og tage stilling med kampagnen, siger Ib Gaarde-Nissen.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024