S: Der skal sikres ressourcer til håndtering af lægesjusk

SJUSK: Det er afgørende, at der i en ny struktur er tilstrækkeligt med ressourcer til arbejdet med utilsigtede hændelser, siger socialdemokraternes sundhedsordfører.

Håndteringen af indrapporteringer om utilsigtede hændelser har ikke været god nok (arkivfoto).
Håndteringen af indrapporteringer om utilsigtede hændelser har ikke været god nok (arkivfoto).Foto: Colourbox
Lasse Lange

Jeg har hele tiden været kritisk i forhold til, om der er nok ressourcer til denne her opgaveløsning.

Flemming Møller Mortensen
Sundhedsordfører (S)
Fakta
Utilsigtede hændelser bliver ofte over en bred kam betegnet som lægesjusk, hvilket dog ikke er fuldt dækkende.

Utilsigtede hændelser er hændelser og fejl, som ikke skyldes patientens sygdom, og som har eller kunne have voldt skade på patienten. Hændelserne kan opstå i forbindelse med sundhedsfaglig virksomhed eller i forbindelse med forsyning af og information om lægemidler. Det kan fx være fejlbehandling på sygehuse eller medicineringsfejl i kommunale botilbud.

Offentlige sygehuse har haft pligt til at rapportere utilsigtede hændelser siden 2004. Fra 2010 har ordningen også omfattet praksissektoren, apotekersektoren, det præhospitale område og den kommunale sundhedssektor. I 2014 blev der i alt rapporteret ca. 167.000 utilsigtede hændelser. Rapporteringerne sker i et fortroligt og ikke-sanktionerende system, som tilskynder til rapportering af utilsigtede hændelser. Antallet af rapporterede hændelser fra de offentlige sygehuse er steget fra ca. 6.000 i 2004 til ca. 50.000 i 2014, og antallet af indrapporteringer fra kommunerne er på få år steget til godt 100.000 i 2014.

Kilde: Rigsrevisionen/Statsrevisorerne/Altinget

Det såkaldte Patientombud har ikke løst opgaven med at skabe overblik over problemer med lægesjusk og såkaldte utilsigtede hændelser, og Sundhedsministeriet har ikke været godt nok til at holde ombuddet i ørene.

Nogenlunde sådan lyder kritikken i en beretning, som Rigsrevisionen afgav før weekenden.

De krasse ord får nu Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen til udtrykke bekymring for, om de tiltag på området, der allerede er annonceret, er nok til at løse problemerne, der strækker sig flere år tilbage.

Dokumentation

Statsrevisorernes kritik
"Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at Patientombuddet ikke har sikret et centralt overblik over utilsigtede hændelser, og at Sundheds- og Ældreministeriet ikke har overvejet, hvordan Patientombuddet skulle løse opgaven, da rammebetingelserne blev ændret i 2010."

Læs Statsrevisorernes bemærkninger
Læs Rigsrevisionens beretning


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024