Visitation og forholdsregler ved SARS

Tina Møller
Dokumentation
Sundhedsstyrelsen har i dag præciseret reglerne for visitation og håndtering af patienter med mulig SARS. I en meddelelse til landets læger slås fast, at patienter, mistænkt for SARS, skal indlægges på en af landets fem infektionsmedicinske afdelinger. Lægen skal kontakte bagvagten på infektionsmedicinsk afdeling, der vil foretage den endelige vurdering og visitation:

Rigshospitalet, tlf. 3545 1690;
Hvidovre Hospital, tlf. 3632 3632, personsøger 5432;
Odense Universitetshospital, tlf. 6611 3333;
Skejby Sygehus, tlf. 8949 8341;
Ålborg Sygehus, tlf. 9932 1111.


Mistanke om SARS

  • Patienten skal inden for 10 dage før symptomdebut have opholdt sig i et område, hvor der er rapporteret om lokal spredning af SARS (pr. 9. april 2003: Kina, Taiwan, Hongkong, Singapore, Hanoi i Vietnam, Toronto i Canada) eller
  • skal inden for 10 dage før symptomdebut have haft tæt kontakt med en person med mulig SARS. Tæt kontakt omfatter pleje, husstandslignende kontakt eller direkte kontakt med luftvejssekret eller vævsvæske fra en patient.
  • Det mest entydige symptom på SARS i begyndelsesstadiet er høj feber ofte ledsaget af kulderystelser. Mange har influenzasymptomer, og en del har symptomer fra luftvejene. Håndtering.


    Følgende hygiejniske forholdsregler skal overholdes:

  • Hvis patienten ikke kræver akut lægetilsyn, bør kontakten med denne foregå telefonisk. Patienten bør ikke opholde sig i venteværelser eller skadestuer.
  • Ved undersøgelse af en patient mistænkt for SARS skal den praktiserende læge anvende almindelige hygiejniske forholdsregler, herunder god håndhygiejne, og som minimum bruge handsker og kirurgisk mundbind.
  • Patienten skal, også under transport, bære kirurgisk mundbind.

    Rejsende, der har været i risikoområder, informeres i lufthavnene ved plakater og informationsbreve om SARS, og om at man skal kontakte en læge, hvis man bliver syg inden for 10 dage. I telefonen skal lægen oplyses om rejsen.

    Der henvises i øvrigt til EPI-NYT og Statens Serum Instituts hjemmeside www.ssi.dk, hvor information om SARS og de danske anbefalinger til sundhedspersonale og rejsende samles og løbende opdateres.


  • Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024