Benchmarking: Forbrænding bliver stadig mere effektiv

AFFALD: Ny benchmarking viser, at affaldssektoren bliver mere effektiv. Samtidig vokser de statslige afgifter.

Klaus Ulrik Mortensen

En ny benchmarking af forbrændingssektoren viser, at energiudnyttelsen af affaldet er højere end nogensinde.

Rapporten, der er udført af DI, Dansk Energi og Dansk Affaldsforening på baggrund af data fra Miljøstyrelsen, dokumenterer, at man i 2013 både har oplevet faldende takster samt faldende affaldsmængder.

Et sammenfald, som ifølge branchen kan kun ses som udtryk for en generel effektivisering af sektoren. En stor del af forklaringen er en bedre energiudnyttelse på forbrændingsanlæggene. Hvor man for fem år siden kølede over 5 procent af energien væk, er tallet nu blevet bragt ned på 1,4 procent.

En anden udvikling er, at forbrugernes betaling af afgifter til staten i 2013 er steget med cirka 195 millioner kroner. En udgift, som Dansk Affaldsforening i en pressemeddelelse ikke kan lade være med at kæde sammen med det sparekrav på 200 millioner kroner, som blev fastlagt med sidste års kommuneaftale.

"Det er da værd at bemærke, at staten allerede har opkrævet ekstra afgifter, der svarer fuldstændig til det beløb, som sektoren er blevet pålagt at spare," siger direktør for Dansk Affaldsforening, Jacob H. Simonsen.

I alt blev der i 2013 opkrævet statslige afgifter for 1,3 milliarder kroner. Til sammenligning kostede det cirka 954 millioner at behandle den samlede mængde brandbart affald i Danmark.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024