Vejles omstridte sorteringsanlæg er stadig på standby

AFFALD: Planen om et automatisk sorteringsanlæg i Vejle, som kan håndtere affald både fra husstande og erhverv, er stadig langt fra at blive ført ud i livet. Miljøstyrelsen vil ikke godkende projektet, som vurderes at bryde reglerne for offentligt ejerskab.

Automatisk sortering af affald ses af mange som en genvej til at øge genanvendelsen i samfundet. I Vejle Kommune er man dog frustreret over, at man ikke kan få lov at opføre et sorteringsanlæg, som håndterer affald fra både husholdninger og virksomheder.
Automatisk sortering af affald ses af mange som en genvej til at øge genanvendelsen i samfundet. I Vejle Kommune er man dog frustreret over, at man ikke kan få lov at opføre et sorteringsanlæg, som håndterer affald fra både husholdninger og virksomheder.Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

Ambitionen om et nyt anlæg, som sorterer husholdningernes og virksomhedernes affald side om side, ser ikke ud til at blive opfyldt i Vejle i den nære fremtid.

Vejle Kommune mangler nemlig stadig at finde en måde at udbyde opførelsen af sorteringsanlægget, som ikke strider imod reglerne for kommunalt ejerskab.

”Vi har konstateret, at vi ikke ser nogen umiddelbart farbar vej til at lave den ønskede konstellation. Derfor har vi måttet lægge det på is. Og så må vi afvente og se, hvad der ellers sker,” siger chef for kommunens affaldsselskab, Jørgen Chris Madsen.

Miseren begyndte, da Vejle Kommune sidste år forsøgte sig med at lave et fælles ejerskab med en privat udbyder. Her skulle et nyt sorteringsanlæg, som kunne håndtere kommunens hus- og erhvervsaffald, erstatte kommunens gamle optiske sorteringsanlæg.

De private virksomheder vil gerne have, at vi udbyder affaldet i store klumper mange år ud i fremtiden. Men kommunen siger omvendt, at vi ikke kan udbyde det så langt ud i fremtiden, fordi usikkerheden og dermed risikoen for kommunen bliver for stor.

Jørgen Chris Madsen
Affaldschef, Vejle Kommune

Udbuddet blev imidlertid sat på pause, da lovgivningen på området sagde, at kommuner hverken må eje eller drive selskaber, som også håndterer genanvendeligt erhvervsaffald.

For Vejle Kommune er ønsket dog klart. De ønsker et samarbejde mellem kommunen og private aktører på området.

"Målet for os var jo at opnå et samspil mellem offentlige og private aktører. Og det kunne vi desværre ikke under de givne rammer," siger han.

Det manglende samarbejde betyder ifølge Jørgen Chris Madsen, at virksomhederne ikke må aflevere deres affald ved kommunens anlæg, selv om afstanden er længere til de privatejede anlæg.

Kommunerne har mange andre muligheder
Niels Bukholt, som leder Miljøstyrelsens afdeling for jord og affald, forklarer, at kommunerne har mange muligheder for at lave nye sorteringsanlæg i et offentligt-privat samarbejde:

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024