Dagens overblik: Venstrefløjen sejrer i Frankrig, men ingen har flertal

I dagens overblik ser vi naturligvis på valgresultatet i Frankrig, hvor venstrefløjen er blevet valgets store vinder. Men vi skal også runde et interview med Anders Fogh Rasmussen, og så ser Anders Vistisen ud til at få en stor post i ny EU-gruppe.

Jean-Luc Mélenchon er stifter af det største parti i venstrefløjsalliancen Ny Folkefront, La France insoumise. Alliancen sejrede ved parlamentsvalget søndag, hvor den fik 182 pladser i Frankrigs parlament.
Jean-Luc Mélenchon er stifter af det største parti i venstrefløjsalliancen Ny Folkefront, La France insoumise. Alliancen sejrede ved parlamentsvalget søndag, hvor den fik 182 pladser i Frankrigs parlament.Foto: Thomas Padilla/AP/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Velkommen til en ny uge og dermed et nyt politisk overblik.

Vi skal runde historier om DF's Anders Vistisen, kritik af regeringen og et interview med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. 

Men dagens helt store historie er selvfølgelig resultatet af søndagens parlamentsvalg i Frankrig, så lad os springe ud i det. 

Venstrefløjsalliancen bliver størst i Frankrig, men ingen har absolut flertal

Søndag gik Frankrig til stemmeurnerne for at afgive et kryds i anden runde ved parlamentsvalget.

Og nu står det klart, at det ikke lykkedes for Marine Le Pen og hendes parti National Samling at få absolut flertal i Frankrigs Parlament, Nationalforsamlingen. 

Det så ellers længes sådan ud, og ved første valgrunde fik National Samling også flest stemmer.

Men ifølge det midlertidige resultat, så bliver det venstrefløjsalliancen Ny Folkefront, der er valgets store vinder. 

Som det står lige nu får alliancen 182 pladser i Nationalforsamlingen. Den nuværende præsident Emmanuel Macrons alliance Ensemble får 168 medlemmer. Og Marine Le Pen, National Samling og deres allierede står til 143 mandater. 

Det fremgår af tal fra den franske avis Le Monde. Tallene kan stadig nå at ændre sig. 

Fordelingen af mandater betyder også, at der er ingen af de tre alliancer, der får absolut flertal i Nationalforsamlingen. Det kræver nemlig 289 pladser. 

Fremtiden er derfor uvis i det franske parlamentet, hvor det kræver samarbejde på tværs af alliancer for at mønstre et flertal. 

Læs også

Organisationer retter kritik af regeringen for kort høringsfrist

Så skal vi en tur til DR, hvor organisationer kritiserer regeringen for at give for korte høringsfrister til to lovforslag hen over sommerferien.

To lovforslag på samlet 600 sider, der handler om kontanthjælpssystemet, er blevet sendt i høring hos flere organisationer. Fristen for at svare er sat til 12. august. 

Det møder kritik fra blandt andet Institut for Menneskerettigheder.

"Når der ikke er tid nok til at forholde sig til kompleks lovgivning, får vi ikke tryktestet loven, og det kan i sidste ende betyde, at der bliver indført lovgivning, der ikke har den fornødne kvalitet," siger ligebehandlingschef i organisationen, Rasmus Brygger, til DR. 

Læs også

Vistisen står til stor post i Orbáns nye EU-gruppe

Lørdag kom det frem, at DF's medlem i EU-Parlamentet, Anders Vistisens, vil tilslutte sig en ny EU-gruppe i Parlamentet, som er oprettet af Ungarns premierminister, Viktor Orbán.

Nu ser det også ud til, at danskeren vil få en magtfuld post i den nye alliance. Han er nemlig den eneste, der er indstillet som "chief whip" i EU-gruppen. 

Det betyder, at han kan få magten til at lægge den politiske linje.

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

"For os er det lidt en drømmepost at få, når man tænker på, at vi kun går ind i det her samarbejde med ét mandat, hvor andre har otte, ni og helt op til 30 mandater," siger Anders Vistisen til Ritzau.

Hvis han bliver valgt til posten, kommer han til at blive en del af gruppens præsidentskab, hvor også formanden og næstformanden vil sidde. 

Læs også

Fogh: Trump har svækket Nato allerede inden valget

Nato-topmødet starter tirsdag i Washington D.C., og nu advarer tidligere statsminister og generalsekretær i Nato Anders Fogh Rasmussen om Trump. 

Det gør han i et interview med Jyllands-Posten.

"Politisk har Trump allerede svækket Nato inden præsidentvalget i USA med sine offentlige udtalelser, hvor han sår tvivl om USA's forpligtigelser over for Natos artikel fem, som jo siger, at vi skal hjælpe hinanden, hvis et Nato-land bliver angrebet," siger Anders Fogh Rasmussen til avisen.

Derfor advarer Fogh mod et genvalg af den tidligere præsident, hvilket kan ende med "skrækscenarier for Vesten". 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024