Danske Bank: Nullerne værre end fattig-firserne

PÅ DET JÆVNE: Væksten i det seneste årti var samlet set lavere end i de tre foregående årtier, noterer Danske Bank i en status.
Rasmus Nielsen

Danske Banks researchafdeling gør status over årtiet, vi netop er gået ud af.
Banken sammenligner væksten i det private forbrug med fattig-80'erne:

"Trods den igangværende krise, så har der samlet set været vækst over de seneste ti år. Den gennemsnitlige årlige vækst har været på 0,9% - og der er skabt 119.000 nye job. Til sammenligning med de foregående tre årtier, så er der tale om lav vækst - men mange nye job - faktisk rekordmange i den private sektor. Kun det offentlige forbrug evnede i 00'erne at holde trit med væksten i de foregående årtier. Væksten i det private forbrug var meget lav og på niveau med forbrugsvæksten i "fattig-80'erne"," hedder det i statusrapporten.

Markant offentlig mervækst
Hvor væksten i det private forbrug i 00'erne lå væsentligt under gennemsnittet for de foregående årtier, så var billedet lidt mere blandt, når vi taler udviklingen i det offentlige forbrug, konkluderer banken:

"Det offentlige forbrug steg i løbet af 00'erne med 1,8 % i gennemsnit. I forhold til de planer, de var lagt for udviklingen i det offentlige forbrug i den såkaldte 2010-plan, så er der tale om en markant mervækst. I 2010-planen var det tanken, at det offentlige forbrug skulle stige med 1 % om året frem til 2005 for herefter at stige med 0,5 % om året."

Banken sætter udviklingen ind i en politisk sammenhæng ved lakonisk at notere:

"Det er vanskeligt at se nogen større forskel på udviklingen i det offentlige forbrug i 1980'erne, 1990'erne og 00'erne til trods for, at der i størstedelen af 1980'erne og 00'erne var borgerligt flertal, mens 1990'erne var karakteriseret af socialdemokratisk ledede regeringer."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024