Debat

Vi vil være verdens bedste til trafiksikkerhed

DEBATPANEL: Ifølge denne uges debattør Anders Rosbo, direktør i Rådet for Sikker Trafik, er der potentiale for at blive endnu bedre til trafiksikkerhed i Danmark, selvom vi allerede er godt på vej.
Foto: pressefoto/sikkertrafik.dk
Researcher på portalerne Altinget | Forskning & Innovation, Altinget | By & Bolig samt Altinget | Transport. Studerer politisk kommunikation og ledelse på CBS.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Rosbo
Direktør i Rådet for Sikker Trafik

Trafiksikkerheden er en succeshistorie. Sidste år faldt antallet af trafikdræbte til et historisk lavt niveau på 175 personer. Siden årtusindskiftet har vi oplevet cirka 30.000 færre dræbte og kvæstede svarende til en samfundsmæssig besparelse på cirka 60 mia. kr. Det er da til at føle på.

Meningsdannere og provokatører blander sig indimellem i debatten og spørger: "Hvorfor skal vi bruge flere ressourcer på trafiksikkerhed, når det nu går så godt?"

Det korte svar er, at vi langt fra er færdige med arbejdet i endnu. Der er fortsat knap 4.000 danskere, der bliver dræbt eller kvæstet i trafikken hvert år. Ud over trafikofrene rammer det familie, venner og arbejdspladser. Så det er rigtig mange danskere, der hvert år traumatiseres på grund af ulykkerne i trafikken.

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Noget af det, der har forbedret trafiksikkerheden de senere år, er skærpet lovgivning i forhold til knallertkørsel, skrappere sanktioner for overtrædelse af hastighedsgrænserne, klippekortsordningen, forbedring af sikkerheden på vejene, sikre biler, bedre traumebehandling, besøg i udskolingen af Rådets store korps af trafiksikkerhedsambassadører - der selv er ofre for trafikuheld og møder de unge i øjenhøjde - spritkampagner og færre spritulykker og politiets synlige kontrol. Disse er alle indsatser med effekt. Og så skal vi ikke glemme det lange seje træk med uddannelse af børn og unge i folkeskolen, som Rådet har stået for i samarbejde med skoler og politi igennem snart flere generationer.

Trafiksikkerheden kan blive bedre endnu
Rådet for Sikker Trafik har i det seneste halve år været sekretariat for den nye handlingsplan for trafiksikkerhed, der sætter mål frem til 2020. Her er målet, at antallet af dræbte skal ned på 120 personer, og antallet af kvæstede skal ned på 2000. Det vil sige en halvering i forhold til 2010 ulykkestallene, hvilket er præcis den samme målsætning, som man har sat sig i EU.

Det er ekstremt vigtigt at blive ved med dette arbejde, da der hvert år kommer cirka 60.000 nye trafikanter til.

Anders Rosbo
Direktør i Rådet for Sikker Trafik

Der er fortsat udfordringer i trafiksikkerheden. De unge fylder fortsat relativt meget i ulykkesstatistikken. Her vil vi sætte ind med mere kommunikation til forældrene, skræddersyede undervisningsmateriale til eleverne i udskolingen og forsøg med gradueret kørekort.

Det er ekstremt vigtigt at blive ved med dette arbejde, da der hvert år kommer cirka 60.000 nye trafikanter til.

Der er alt for mange, der er ukoncentrerede, når de færdes i trafikken. Og udviklingen af den nye mobilteknologi gør, at mange bruger bilen som kontor. Vi skal have hjulpet trafikanterne, så de bliver mere bevidste om, at når de sidder bag rattet, kræver det fuld opmærksomhed at køre bil.

Et helt andet potentiale er der i at lade virksomhederne gå forrest med indførsel af trafiksikkerhedspolitikker, der udstikker retningslinjer for, hvordan man bør færdes i trafikken. I Norge sker 40 procent af alle dødsulykker i trafikken enten under arbejde eller fra og til arbejde.

Mange virksomheder i udlandet har indført trafiksikkerhedspolitik og udarbejdet handlingsplaner. Og i de virksomheder er antallet af ulykker raslet ned. Det samme vil vi sætte i gang i Danmark. Og offentlige institutioner kan jo gå forrest ved at stille krav til deres leverandører i forbindelse med udbud, så der også sker færre trafikulykker i arbejdstiden.

Vi fortsætter med at presse på for at få den nye sikkerhedsteknologi ind i bilerne. Og vi går i intensiv dialog med kommunerne for at få trafiksikkerheden forankret på tværs af forvaltningerne.

Vi vil ikke acceptere knap 4.000 dræbte og kvæstede i Danmark.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Rosbo

Fhv. kommunikationschef, VisitDenmark, fhv. direktør, Rådet for Sikker Trafik
Journalist (DJH 1990)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024