Danskerne tvivler på EUD-reformen

MÅLING: Mere end hver anden dansker tror ikke, at reformen af erhvervsskolerne vil få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Uddannelserne er stadigvæk ikke attraktive nok, lyder det fra en forsker.
Blot hver fjerde dansker tror, at EUD-reformen vil få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, viser ny måling.
Blot hver fjerde dansker tror, at EUD-reformen vil få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, viser ny måling.Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Når man som 15-årig skal vælge en erhvervsuddannelse, skal man samtidig tage et erhvervskvalificerende uddannelsesvalg. Vores forskning viser dog, at mange unge slet ikke har forudsætningerne for at tage et kvalificeret valg på det tidspunkt, og det tager reformen slet ikke højde for.

Peter Koudahl
Lektor ved Aalborg Universitet og forsker i erhvervsuddannelser
Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse lige efter 9. eller 10. klasse. Det har været mantraet fra undervisningsminister Christine Antorini (S), lige siden erhvervsuddannelsesreformen blev skudt i gang sidste år.

I februar blev alle folketingspartierne på nær Enhedslisten enige om reformen, og målet er, at 30 procent af de unge skal vælge erhvervsskolevejen efter grundskolen i 2025. I dag er det blot 19 procent af eleverne, der går den vej.

Men det kommer ikke til at ske, mener langt størstedelen af danskerne ifølge en ny meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget | Uddannelse.

Trods nye adgangskrav, flere undervisningstimer og bedre muligheder for at læse videre er det blot hver fjerde dansker, som tror, at reformen vil få flere unge til at begynde på en erhvervsuddannelse.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

"Med henblik på at få flere unge til at vælge erhvervsskolerne er et flertal i Folketinget blevet enig om en reform af området. Eleverne skal bl.a. have karakteren 02 i dansk og matematik for at blive optaget, antallet af undervisningstimer stiger, og det bliver lettere at læse videre efter en erhvervsuddannelse. Kritikken af reformen går på, at vejledningen bliver beskåret, og at den ikke i sig selv giver flere praktikpladser. Tror du, at reformen vil få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse?"

Ja: 24,9 %

Nej: 55,4 %

Ved ikke: 19,7 %


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024