Erhvervsskolerne frygter eux-fiasko

REFORM: Hvis ikke eux'en kommer til at se markant anderledes ud end det, regeringen har lagt op til i sit EUD-udspil, kan man godt vinke farvel til flere elever på erhvervsuddannelserne. Det mener Danske Erhvervsskoler - Lederne, som møder opbakning fra Uddannelsesforbundet.
Danske Erhvervsskoler - Lederne mener, at der skal laves markant om på eux'en, hvis den skal blive en succes blandt de unge.
Danske Erhvervsskoler - Lederne mener, at der skal laves markant om på eux'en, hvis den skal blive en succes blandt de unge. Foto: Colourbox
Per Bang Thomsen

Hvis der ikke bliver lavet markant om på eux'en, vil den ikke blive den succes, som regeringen har lagt op til.

Peter Enevold
Næstformand i Danske Erhvervsskoler - Lederne
Fakta

Hvad er en eux?

Eux er en ungdomsuddannelse, som kombinerer en faglært uddannelse med en gymnasial.

I dag findes eux'en på 24 tekniske erhvervsuddannelser, og i skoleåret 2013/2014 blev der optaget 1079 elever på landsplan.

20 tekniske erhvervsskoler tilbyder pt. eux. Den største skole har 180 eux-elever, mens den gennemsnitlige skole har ca. 50 eux-elever. Herningsholm Erhvervsskole har 54 eux-elever, og Tech College Aalborg har 115 elever optaget på et eux-grundforløb i 2013.

Ifølge regeringens reformudspil skal flere unge have tilbud om at tage en eux, så de har bedre mulighed for at læse videre. Eux skal tilbydes på flere uddannelser og inden for alle fire hovedområder.


Kilde: Undervisningsministeriet og Danske Erhvervsskoler - Lederne
Da undervisningsminister Christine Antorini (S) præsenterede sit udspil til erhvervsuddannelsesreformen i oktober sidste år, blev eux'en fremhævet som et af flagskibene i reformen. "Den hemmelige uddannelse", som ministeren selv kaldte den, skulle styrkes og udbredes, så tusindvis af unge fremover får både et svendebrev og en studenterhue på en og samme gang.

Men hos Danske Erhvervsskoler frygter man nu, at eux'en ender som en både afpillet og amputeret ungdomsuddannelse, der hverken vil give skolerne et fagligt eller prestigemæssigt løft.

"Hvis der ikke bliver lavet markant om på eux'en, vil den ikke blive den succes, som regeringen har lagt op til," siger Peter Enevold, næstformand i Danske Erhvervsskoler - Lederne.

Problemet er ifølge Peter Enevold, at regeringen ikke har planer om at lave en ensartet model for alle eux-linjerne. Står det til erhvervsskolerne, skal den opbygning, som regeringen har foreslået i forhold til den merkantile eux-model, også udbredes til de andre erhvervsuddannelser.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024