Debat

SF: Vi skal uddanne bredt

DEBAT: De unge skal sikres et mangfoldigt og ressourcestærkt uddannelsessystem, hvor de bliver udfordret personligt og fagligt efter hver deres kompetencer. Det skriver undervisnings-, og uddannelsesordfører Annette Vilhelmsen (SF) og ungdomsuddannelsesordfører Trine Pertou Mach (SF), der fremhæver, at det er vigtigt at blive ved med at uddanne bredt. Der er nemlig brug for alle, understreger de.

"Vores ungdomsuddannelser skal være karakteriseret af kvalitet – uanset om den unge vælger en erhvervsrettet eller gymnasial vej." Det skriver&nbsp;Annette Vilhelmsen (SF), undervisnings- og uddannelsesordfører,&nbsp;og Trine Pertou Mach (SF), ungdomsuddannelsesordfører<br><br>
"Vores ungdomsuddannelser skal være karakteriseret af kvalitet – uanset om den unge vælger en erhvervsrettet eller gymnasial vej." Det skriver Annette Vilhelmsen (SF), undervisnings- og uddannelsesordfører, og Trine Pertou Mach (SF), ungdomsuddannelsesordfører

Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Annette Vilhelmsen (SF)
Undervisnings- og uddannelsesordfører 
og
Trine Pertou Mach (SF)
Ungdomsuddannelsesordfører 

Det danske samfund skal være rummeligt og være et samfund, der har mennesket i fokus. Et sted at starte er i vores uddannelsessystem – det er her, vi kan sørge for, at alle børn med hver deres kompetencer bliver udfordret personligt og fagligt.

Forudsætningerne for at kunne give børn og unge de bedste betingelser for et langt liv med uddannelse og selvudvikling er, at der fastlægges politiske målsætninger, der arbejder for at skabe et rummeligt og ressourcestærkt uddannelsessystem.

Allerede i vores vuggestue- og dagplejetilbud skal vi sikre nok kvalificerede pædagoger til at løfte opgaven. Folkeskolen er en kerneinstitution i vores samfund og for det enkelte barn; den skal styrke den enkeltes alsidige udvikling og sikre, at eleven får baggrund for at tage stilling og handle.

Fokus på egne kvaliteter
Vores ungdomsuddannelser skal være karakteriseret af kvalitet – uanset om den unge vælger en erhvervsrettet eller gymnasial vej. Målsætningen på hvert uddannelsessted bør være en ambition om, at alle unge skal blive ved med at uddanne sig med udgangspunkt i egne kvaliteter.

Endelig må vi sikre kvalitetssikrede videregående uddannelser, hvor de studerende garanteres faglig kvalitet og et sundt studiemiljø på såvel professions- og erhvervsuddannelser som akademiske uddannelser.

Det er ikke umuligt at efterleve en flot formuleret målsætning om at gøre det bedre for vores børn og unge. Vi kan gøre det - det handler om prioritering af vores investeringer. Og vi har som samfund ikke råd til at undlade at investere i vores børn og unge.

I Danmark skal det være muligt at få en videregående uddannelse, uanset hvor i landet man kommer fra, og uanset hvilken familiebagage man har med sig. Vores fælles ansvar som samfund er at udviske uddannelsesmæssige forskelligheder.

Annette Vilhelmsen (SF) og Trine Pertou Mach (SF)
Hhv. undervisnings-, og uddannelsesordfører og ungdomsuddannelsesordfører

Folkeskolen skal bidrage til inkluderende kultur
SF var med til at reformere den danske folkeskole, og de ændringer er nu ved at rulles ud i praksis rundt omkring i landet. En vigtig del af folkeskolereformen er, at den skal udbygges til at kunne rumme flest mulige børn. Vi prioriterer flere ressourcer til fagligt uddannet personale, der kan støtte det enkelte barn i dets faglige, sociale og personlige selvudvikling. 

Omlægningen af en traditionsrig folkeskole kræver store indsatser og tilvænninger for alle – børn, forældre og medarbejdere. Men forhåbentligt kan den nye folkeskole bidrage til udviklingen af en inkluderende kultur, der udruster alle børn og unge til en plads i samfundet.

Skal uddanne bredt
Danmark har en tradition for mangfoldighed i vores uddannelsessystem, hvilket er en kerneværdi, vi mener, der skal værnes om. Vi skal blive ved med at uddanne bredt, da der er brug for alle.

I Danmark skal det være muligt at få en videregående uddannelse, uanset hvor i landet man kommer fra, og uanset hvilken familiebagage man har med sig. Vores fælles ansvar som samfund er at udviske uddannelsesmæssige forskelligheder.

Uddannelse er vejen til myndighed, selvstændighed og en værdig tilværelse med rige muligheder. Vi ønsker ikke, at nogle grupper udelukkes fra muligheden for et langt liv med adgang til god uddannelse.

Et skridt i den rigtige retning er, at det enkelte menneske bliver set i lyset af sine kvaliteter og med de forudsætninger, de møder vores uddannelsessystem med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024