Danmark eftergiver gæld til Burma

KORT NYT: Danmark har besluttet at eftergive gæld på 296,5 mio. kr til Burma. Eftergivelsen er en del af en international aftale om gældslettelse og gældsomlægning til landet.

Det giver landet styrke til at gennemføre de nødvendige politiske økonomiske og sociale reformer, som de er godt på vej mod efter årtiers diktatur. Den håndsrækning har burmeserne hårdt brug for netop nu.

Christian Friis Bach (R)
Udviklingsminister

Danmark eftergiver gæld på 296,5 mio. kr. til Burma. Det er en international aftale om gældslettelse og gældsomlægning til landet, som ligger bag eftergivelsen.

"Vi sender nu et politisk signal til Burma og omverdenen om, at vi støtter den positive udvikling, som landet endelig er inde i. Når vi eftergiver gæld, vil det hjælpe de mange fattige burmesere, som mangler ordentlige skoleforhold og sundhedstilbud. Der bliver frigjort ressourcer, så der bliver bedre råd til nødvendige investeringer i at forbedre levevilkårene for mange burmesere," siger Christian Friis Bach (R) i en pressemeddelelse.

Eftergivelse af gælden giver Burma mulighed for at optage lån gennem de internationale udviklingsbanker.

Dokumentation

Fakta om gældssaneringen til Burma: 

- Danmarks beslutning om at eftergive Burmas gæld til Danmark sker som opfølgning på den gældslettelsesaftale som det internationale samfund gennem Parisklubben, hvor Danmark er repræsenteret, indgik med Burma fredag d.25 januar 2013. Parisklubben er en uformel gruppe af primært OECD kreditorlande, der regelmæssigt samles for at drøfte gældslettelse og gældsomlægning for hovedsageligt udviklingslande. Da det er en uformel klub udgør aftalen som en anbefaling om at indgå en bilateral aftale som implementering af Parisklubaftalen.

- Parisklubaftalen indebar gældslettelse på 50 procent af de totale restancer til Parisklubben i nominelle termer fordelt på to faser og omlægning af resterende gæld over 15 år med en 7-årig afdragsfri periode. Danmark har med fuld gældseftergivelse dermed valgt at gå længere end den kollektive aftale. Udover Danmark har også Norge eftergivet Burmas fulde gæld, og den japanske regering har eftergivet 60 procent af Burmas gæld til Japan.

- Burmas gæld til Danmark beløber sig samlet til ca. 296,5 mio. kr. Størsteparten af gælden består af fem statslån ydet i perioden 1978 til 1982 på i alt 295 mio. kr. Der er aldrig blevet afdraget på disse lån, hvoraf ca. 284 mio. kr. er i restancer. De resterende ca. 12 mio. kr. er afdrag, som ikke er forfaldet d.d. Den resterende gæld er gamle EF-lån administreret af Verdensbanken, hvor Danmark er garant.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Udvikling

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024