Deadline for økonomiske partnerskaber sender Kenya ud i kulden

FRIHANDEL: Den 1. oktober udløb en frist for at indgå såkaldte økonomiske partnerskabsaftaler mellem EU og en række udviklingslande. Det markerer en milepæl i over ti års smertefulde forhandlinger, der har trukket store veksler – ikke mindst i Afrika, hvor Kenya nu står til at miste sin frie adgang til EU’s markeder. 

Forhandlingerne om de såkaldte økonomiske partnerskabsaftaler har skabt store gnidninger mellem EU og særligt de afrikanske lande.
Forhandlingerne om de såkaldte økonomiske partnerskabsaftaler har skabt store gnidninger mellem EU og særligt de afrikanske lande.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen
Fakta
EU's økonomiske partnerskabsaftaler:
De økonomiske partnerskabsaftaler skal skabe mere frihandel og fremme økonomisk aktivitet i forhold til EU og lokalt på tværs af regionerne i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS-landene).
Det skal ske ved at indgå skræddersyede regionale handelsaftaler i stedet for bilaterale aftaler, som ikke kun handler om frihandel, men også om at hjælpe landene med udviklingsbistand. Forhandlingerne om partnerskabsaftalerne blev lanceret i 2002, efter at WTO havde sået tvivl om lovligheden af de eksisterende aftaler om at fjerne told og tildele handelspræferencer til 78 AVS-lande. Det var oprindeligt meningen, at alle regioner skulle have forhandlet nye aftaler på plads inden 2008. Men særligt aftalerne med de afrikanske regioner har vist sig meget svære. EU har sat som deadline, at aftalerne skulle være færdigforhandlede inden 1. oktober, for ikke at landene mister deres frie adgang til de europæiske markeder. Pr. 1. oktober havde EU indgået aftaler med 43 AVS-lande fordelt på fire kontinenter. En række af verdens fattigste lande har såkaldt LDC-status (least developed countries), hvilket sikrer dem fri markedsadgang til EU for alle varer på nær våben – også uden en økonomisk partnerskabsaftale. Det betyder, at det kun er Kenya, der efter deadlinen har falder uden for den frie adgang.

BRUXELLES: Den kenyanske blomsterindustri er blevet taberen i det handelspolitiske spil, som EU og udviklingslandene i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS-landene) i mere end ti år har haft på brættet.

1. oktober udløb EU’s frist for at indgå frihandelsaftaler med regionale blokke eller enkeltstater, som vil bevare den frie adgang til de europæiske markeder.

Det er den deadline, der ifølge organisationen Fairtrade Africa Workers vil betyde en straftold på 5-8,5 procent på de blomster, som eksporteres til Europa, i en sektor, der beskæftiger 90.000 kenyanere og står for en eksport, der har en værdi af cirka 2,5 milliarder kr. årligt.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Udvikling

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024