Eksperter: Besparelser på bistand styrker Venstre

BISTAND: Venstres finanslovsudspil om at sænke ulandsbistanden vil appellere til såkaldte blå socialdemokrater og Dansk Folkepartis vælgere, lyder det fra to eksperter i vælgeradfærd.
Kasper Frandsen

Det er en måde at få værdipolitikken ind i den økonomiske politik.

Rune Stubager
Ekspert i vælgervandringer og lektor ved Aarhus Universitet
"Det er for sølle," sagde Jann Sjursen fra Caritas. "Det kan vi ikke være bekendt," lød det fra generalsekretær Vagn Berthelsen fra Ibis. Mens udviklingsminister Christian Friis Bach (R) kaldte Venstre for "et andedamsparti".

Kritikken fra regeringspartier og en lang række af organisationer var stor, efter at Venstre havde præsenteret sit finanslovudspil, der vil bruge besparelser på 2,5 mia. kr. på udviklingsbistanden til skattelettelser.

Men den kritik kan Venstre være ligeglad med. Indhugget i udviklingsbistanden vil derimod ligefrem kunne styrke partiet over for Socialdemokratiet og internt i blå blok.

Det mener to forskere i vælgeradfærd.

Dokumentation

Sådan vil Venstre ændre dansk udviklingsbistand: 

Venstre vil spare 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden. Pengene skal gå til at skabe job i Danmark.

- Danmark giver i år 16 milliarder kroner i udviklingsbistand, hvilket svarer til 0,83 procent af den såkaldte bruttonationalindkomst BNI.

- Dermed er Danmark et af kun fem lande, som lever op til FN's anbefaling om, at verdens rigeste lande skal bidrage til verdens udviklingslande med 0,7 procent af BNI.

- Venstre foreslår at spare 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden. Dermed vil Danmarks udviklingsbistand fremover lige akkurat svare til de 0,7 procent af BNI, som FN anbefaler.

- Hvis forslaget bliver gennemført, svarer det ifølge Venstre til, at hver eneste dansker uanset alder fremover skal betale 2400 kroner om året til udviklingsbistanden.

Det skal bistanden gå til:

 Sidste år gav Danmark bistand til 24 lande på tre kontinenter. Det er ifølge Venstre ikke realistisk, at et lille land som Danmark kan skabe langsigtet udvikling så mange steder på en gang.

- Udviklingsbistanden skal derfor fokuseres, så langt størstedelen går til fattigdomsbekæmpelse, hvilket betyder, at pengene primært skal gå til afrikanske lande.

- Bistanden skal så vidt muligt anvendes til at fjerne hindringer for vækst i udviklingslandene ved at åbne markeder og understøtte frihandel. Det skal gøre det lettere for indbyggerne at forsørge sig selv.

Skærpede krav til modtagerne:

- Der skal stilles helt konkrete krav til hvert modtagerland, der skal opfyldes inden for en bestemt periode. Hvis kravene ikke opfyldes, skal der som udgangspunkt ikke gennemføres nye initiativer i landet.

- Et nyt "frihedsprincip" skal fungere som en rettesnor for Danmarks udviklingsbistand. Fremover skal regeringer kun modtage bistand, hvis de overholder "de mest basale frihedsrettigheder eller aktivt arbejder for at fremme disse".

Kilde: Venstres udspil: "Ny udviklingsbistand - bedre fokus, mere sammenhæng, klare principper".


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Udvikling

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024