EU udskyder omstridt lov om skovrydning

Virksomheder og brancheorganisationer har efterspurgt mere forberedelsestid, inden EU-lov, der skal bekæmpe global skovrydning, træder i kraft. Nu vil EU-Kommissionen efterkomme deres ønske.

Foto: Yusuf Wahil/AP/Ritzau Scanpix
Kirstine Erika Crenzien

BRUXELLES: Efter store protester fra landmænd og virksomheder, foreslår Europa-Kommissionen nu, at EU’s nye lov mod global skovrydning først skal træde i kraft i 2026 – et år senere end planlagt.  

Med loven gør EU det ulovligt at sælge varer såsom kakao, palmeolie, kaffe og soja i Europa, hvis de stammer fra områder, hvor afskovning finder sted.  

Men loven pålægger europæiske landmænd, detailhandlere og andre virksomheder en stor bureaukratisk byrde, som de langtfra er klar til at løfte. Det mener en række virksomheder, brancheorganisationer såvel som den konservative gruppe i Europa-Parlamentet, EPP.  

Modstanden er især gået på, at det ikke har stået klart for europæiske virksomheder, hvordan de skal leve op til lovgivningen.

Læs også

Samtidig har lande som Indonesien og Malaysia kritiseret loven for at gøre det for svært at eksportere til EU – på grund af tunge dokumentationskrav – så de i stedet må sælge deres varer andetsteds.

“Det bureaukratiske monster truer forsyningen af dyrefoder og handelen med mange forbrugsvarer,” lød det fra gruppens talsmænd på landbrugspolitikken, Herbert Dorfmann og Peter Liese, for to uger siden.  

De højtråbendes sejr

Protesterne har EU-Kommissionen nu valgt at lytte til.  

Det sker til stor ærgrelse for Anne-Sofie Sadolin Henningsen, som er rådgiver i miljøorganisationen Verdens Skove.  

“Man har bukket under for de stemmer, som har råbt højest, men også har nølet,” siger hun til Altinget.  

Har de stemmer ikke en pointe i, at det er komplekst bureaukrati, som tager tid at forberede sig på? 

“Der er ingen tvivl om, at det er en stor øvelse for alle at være 100 procent klar til årsskiftet. Men man er nødt til at holde sig det overordnede mål for øje: At øge mængden af skov. Ellers er der mange af de her virksomheder, som i teorien slet ikke har noget om at sælge om 10-20 år,” lyder det fra Anne-Sofie Sadolin Henningsen, som fortsætter:  

“For det er trods alt deres varer, som bliver påvirket af klimaforandringer. Er der ikke noget skov tilbage, så er der heller ikke mere kaffe og kakao.” 

Forslaget skal vedtages i Europa-Parlamentet og Rådet, før udskydelsen er gældende.

Læs også
  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne-Sofie Sadolin Henningsen

Rådgiver, Verdens Skove
cand.scient.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024